Festivalul „Bucharest Fringe” (Maratonul Teatrului Independent) a ajuns la cea de-a noua ediție. Anul acesta evenimentul se va desfășura exclusiv la sediul Teatrului Apropo (Bd. D. Pompeiu nr. 8, lângă stația de metrou Pipera) în perioada 10-20 octombrie 2019.
În 2019 cuvintele-cheie ale festivalului sunt „interdisciplinaritate”, „literatură”, „inovație”.
Din cele peste 50 de producții înscrise în selecție, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă sectorul independent, selecționerii nu au putut alege decât un număr limitat. Aceștia au luat decizia de a nu aduce în Festival spectacole din țară, se anunță printr-un comunicat de presă.
Organizatorii au pregătit o selecție variată de spectacole și evenimente conexe: de la spectacole de teatru precum „Cocoțat pe schele”, în regia lui Robert Bălan, cu Virgil Aioanei, Nicușor Rotaru și Robert Bălan, „Pisica lui Schrodinger” de Alexa Băcanu, cu Valentina Zaharia și Vlad Benescu, „Cultul personalității”, în regia lui Mihai Lukacs cu Oana Rusu, Andrei Șerban și Raj Alexandru Udrea, „Iepurele Alb” de Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman și spectacole de teatru-dans „Câte un om de iubit”, concept Beatrice Maria Tudor; la expoziții de fotografie, lansări de carte și un atelier de creație teatrală susținut de o artistă emergentă din Belgia, pornind de la legenda Meșterului Manole, atelier care se va finaliza cu o prezentare publică.
Grupul de artiști belgieni vor prezenta, de asemenea, un performance propriu, prin acest program realizându-se un important schimb cultural între cele două țări.
În cadrul ediției din 2019 vor avea loc două premiere și o avanpremieră: avanpremiera spectacolului „Cercurile încrederii”, regizat de Radu Popescu, cu Marcela Motoc, Teodora Daiana Păcurar, Ioana Repciuc, Iuliana Danciu, Sidonia Doica, Paul Diaconescu, Adrian Loghin, care are ca temă principală problemele liceenilor din România; Premiera performance-ului „Experimentul Shakespeare” de Andreea Radu, cu Raisa Ane și Teodor Ghiță. Spectacolul pune în prim-plan spectatorul și îl aduce pe scenă alături de performeri, într-un concept nou și original pentru publicul bucureștean; și nu în ultimul rând, Premiera spectacolului „LO-LI-TA a LO-VE Story”, regizat de Monica Pop, cu Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc, Daniela Nane și Beatrice Rubică, în care vom fi inițiați în celebra poveste a lui Vladimir Nabokov, văzută dintr-o perspectivă inedită.
Pornind de la faptul că anul 2019 este anul destinat cărții, ediția din anul acesta include un număr de momente destinate literaturii: performance-ul Nicoletei Lefter, „An-Tan-Tina”, după cartea Anei Blandiana, 1Fals tratat de manipulare”; „A(m) iubi(t) iubirea”, spectacol de poezie, proză, cântec din opera Ninei Cassian, unde protagoniști sunt: Roxana Guttman, Naomi Guttman și Mihai Nițu; întâlniri cu scriitori importanți din cadrul proiectului 1Apropo de literatură” și proiecții de film documentar despre autori români de prim calibru.
Bucharest Fringe are, ca în fiecare an, și o latură competițională. Un juriu alcătuit din reputați profesioniști din domeniu vor acorda câteva premii ce urmăresc liniile directoare ale Festivalului: Debut, Originalitate, Inovație în artă.
Programul complet, dar și bilete „early bird”până la data de 29 septembrie pentru Festival găsiți exclusiv pe Eventbook și pe site-ul Festivalului: www.bfringe.ro.
Ca în fiecare an, Bucharest Fringe își deschide porțile pentru elevi și studenți, care vor avea intrarea liberă la toate evenimentele noastre (în limita locurilor disponibile).