După opt zile efervescente, Festivalul de teatru pentru adolescenți Excelsior TEEN-FEST s-a încheiat. „Cine sunt EU?”, întrebarea-oglindă a adolescenței, a fost tema ediției 2019 și s-a regăsit în fiecare dintre cele 12 spectacole de teatru din secțiunile principale. Pentru cei aproximativ 1500 de spectatori adolescenți, TEEN-FEST a însemnat o altfel de întâlnire cu teatrul, prin spectacolele conectate la nevoile și întrebările noii generații: texte clasice „recitite” într-o nouă cheie regizorală (Reborn Classics) și povești inspirate din provocările vieții de adolescent (Teen Attitude).
Ca la fiecare ediție, festivalul înseamnă, însă, mai mult! Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight le-a oferit adolescenților posibilitatea de a-și descoperi creativitatea și de a se exprima artistic. Aventura autodescoperirii a continuat la Atelierul de artă fotografică, spațiul-poveste unde liceenii au explorat cine sunt, prin unghiul subiectiv al obiectivului foto. La rândul lor, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și ai Școlii de Artă București au surprins definiții ale Eu-lui adolescent în picturile și fotografiile lor, expuse în foyerul Teatrului EXCELSIOR, pe întreaga durată a Festivalului. Și cum TEEN-FEST este deschis către toate categoriile de spectatori, aproximativ 100 de tineri cu deficiențe senzoriale au beneficiat, și la această ediție, de întâlnirea cu teatrul, grație unor mijloace tehnice auxiliare, în cadrul secțiunii #împreună.
Cel mai așteptat moment al Festivalului a fost, cu siguranță, seara de Gală, când Juriul adolescenților a desemnat spectacolul câștigător al celei de-a V-a ediții Excelsior TEEN-FEST: „Monster”, de Duncan Macmillan, regia Nae Constantin Tănase – o producție Vanner Collective în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika.
Așadar, chiar dacă aflat sub semnul unei întrebări („Cine sunt EU?”), putem afirma cu certitudine că TEEN-FEST a fost, și în acest an, spațiul nelimitat al creativității și al empatiei, locul unde adolescenții sunt nu doar spectatori (auto)reflexivi, ci și protagoniștii sau creatorii propriilor povești, sub semnul explorării propriei identități.