Realizând scenariul dramatic și punând apoi în scenă spectacolul intitulat „Nevermore”, inspirat dintr-o serie de texte ale americanului Edgar Allan Poe, unanim recunoscut drept maestrul macabrului, Dragos Galgoțiu mai dă încă o dovadă că este constant (definitiv?) preocupat de un teatru de apăsată factură intelectuală. În care la loc de cinste se plasează gustul pentru straniu, indecis, părelnic, dar și preferința arătată sondării zonelor celor mai abisale ale conștiinței umane.
Așa s-a întâmplat într-un mai vechi spectacol cu „Societatea de vânătoare”, pus în scenă după o subtil-bizară piesă a lui Thomas Bernhard, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în mod asemănător au stat lucrurile în „Kafka – 5 vise”, montat la Teatrul Odeon, dar chiar și în mai puțin izbutitul „Hamlet” de la același Teatru. Spectacol în care nefericitul prinț al Danemarcei se confrunta, chiar confunda cu o atmosferă aproape kafkiană, dar și cu personaje în multe privințe asemănătoare cu acelea zămislite de condeiul lui Edgar Allan Poe. Căci cum altfel ar putea fi înțeleasă referința lesne identificabilă la Amy Winehouse, cea care îi lua în montarea cu pricina locul lui Horatio, bântuind Curtea de la Elsinore, cam tot la fel cum bântuie moarte în „Nevermore” de la Teatrul Mic?
Ca și în „Kafka – 5 vise”, ca și în „Hamlet”, însă cu o net superioară claritate ce are, totuși, însușirea de a nu suspenda ori anula de-a dreptul misterul în absența căruia nici măcar nu poate fi vorba despre un spectacol în care se vorbește despre crime, sânge, monștri, totul este scăldat în lumină joasă, în negru, dar și în muzică. De factură franțuzească, lucru firesc de vreme ce povestea se petrece la Paris, sau tangouri. Pe care le dansează periodic, repetitiv, asemenea unei obsesii, aproape toate personajele, mai puțin Auguste Dupin și E.A. Poe.
Muzica lasă impresia că vine de peste tot, cam tot la fel de enigmatic precum a pătruns și ucigașul din afacerea tenebroasă ce a tulburat dramatic viața insignifianților locuitori din strada Morgue. Stradă cu nume predestinat, să o recunoaștem. Lumea aceasta mic burgheză, dar și cu lucrători cu ziua, precum o spălătoreasă (excelentă în rol Adriana Șchiopu), un jandarm (Vitalie Bantaș), un argintar (apăsat jucat de Radu Zetu), bancherul Jules Mignaud (policrom, în ciuda costumului negru pe care îl poartă, Alexandru Voicu), un cofetar asemănător cu o bomboană fondantă (așa dă semne a-l concepe Ionuț Vișan, ajutat de costumul ce i-a fost creat de Lia Manțoc), un medic (locvace, categoric în interpretarea lui Viorel Cojanu) a avut parte, pe neașteptate, de trei crime oribile. Cărora le-au căzut victime doamna și domnișoara L’Espanaye (bine interpretate de Ioana Pavelescu și de Irina Rădulescu) și domnișoara Marie Rogêt (ca întotdeauna, fără cusur în rol Ana Bianca Popescu). Este găsit și un vinovat, adică un țap ispășitor, bietul funcționar bancar Adolphe Le Bon, în cheie chaplinescă și în contrapunct ironic cu proporția măcelului desenat de Vava Ștefănescu.
Misterul primelor două omoruri, produse în moduri chiar mai complicate decât cele din „Camera galbenă” sau „Crima din Orient Expres”, este elucidat de Auguste Dupin, un precursor al lui Hercule Poirot (jucat cu multă aplicație de Tudor Aaron Istodor), recomandat de însuși creatorul lui, nimeni decât E.A. Poe. În notă iarăși chaplinescă adus în scenă de Vlad Logigan. De relevat deopotrivă aparițiile Alinei Petrică, ale lui Petre Cheregi și ale lui Ovidiu Niculescu, proprietarul Urangatanului.
Teatrul Mic din Bucureşti
„Nevermore”, dramatizare de Dragoș Galgoțiu, după un scenariu de E.A. Poe
Regia, decorul, sound design: Dragoș Galgoțiu
Costumele: Lia Manțoc
Coregrafia: Vava Ștefănescu
Distribuţia:
Auguste Dupin: Tudor Aaron Istodor
E.A. Poe: Vlad Logigan
Pauline Dubourg, spălătoreasă: Adriana Șchiopu
Marinarul: Ovidiu Niculescu
Isidore Muset, jandarm: Vitalie Bantaș
Henri Duval, vecin, de profesie arginar: Radu Zetu
Jules Mignaud, bancher: Alexandru Voicu
Alberto Montani, cofetar: Ionuț Vișan
Paul Dumas, medic: Viorel Cojanu
Doamna L’Espanaye: Ioana Pavelescu
Domnișoara Camille L’Espanaye: Irina Rădulescu
Marie Rogȇt: Ana Bianca Popescu
Leonore: Alina Petrică
Bărbatul cu ziare: Petre Cheregi
Adolphe le Bon, Urangutanul: Vava Ștefănescu
Data reprezentației 23 octombrie 2019