Molnár Ferenc este unul dintre marii clasici ai literaturii maghiare. Și unul dintre primii scriitori care mi-au încântat copilăria cu minunatul lui roman „Băieții din strada Pál” care, sub forma lui dramatizată, apare foarte adesea în repertoriile Teatrelor din Ungaria. În urmă cu câteva stagiuni un bun spectacol inspirat din minunata carte cu pricina a figurat și în repertoriul trupei „Tompa Miklós” a Teatrului Național din Târgu Mureș.
Molnár Ferenc are și un bogat palmares de dramaturg, la loc de cinste pe fișa lui de creație situându-se celebrul „Liliom”, căruia regizorul Andrei Șerban i-a surprins strălucirea și bogata paletă de semnificații în excelentul lui spectacol „Carousel” de la Teatrul Bulandra.
În repertoriul Teatrelor de limbă maghiară din România apare relativ frecvent încă o piesă purtând aceeași semnătură. Al cărei titlu s-ar traduce prin „Jocuri în castel” sau „Teatru la castel”. Piesa începe prin a aminti celebrul zid din spectacolul meșteșugarilor, adică shakespearianul „Visul unei nopți de vară”, ajunge la Victorien Sardou, fiind, în realitate, o excelentă demonstrație a puterii de seducție a așa-numitei piese bine făcute sau bine scrise, cunoscută și sub numele de vodevil. „Jocuri la castel” este, nici mai mult, nici mai puțin decât o farsă de foarte bună calitate, ai cărei protagoniști sunt în marea lor majoritate oameni de teatru.
Doi dramaturgi sau, mai degrabă, libretiști de operetă de mare notorietate, pe nume Turai și Gál, îl însoțesc pe tânărul lor colaborator, compozitorul Ádám Albert, într-un fel de expediție având drept scop întâlnirea acestuia cu frumoasa lui logodnică pe nume Annie. Actriță de profesie. Tustrei sosesc neanunțați într-un superb castel, transformat în hotel de lux. Care însă are, din păcate, zidurile nițeluș cam prea subțiri. Așa că Ádám aude cum un actor, un june prim, în primul rând mare un fustangiu, pe nume Almádi, încearcă, și nu fără succes, să își prelungească mai vechea lui idilă cu sus-numita Annie. Tot reproșându-i că l-a stors ca pe o lămâie și acum îl lasă de izbeliște. Și uite așa se face că lămâie ajunge să fie un fel de nume de cod. Ruptura dintre cei doi tineri ar fi de domeniul evidenței, exclus nu ar fi nici un duel. Meniul ar putea cuprinde chiar o sinucidere. Soluția salvatoare este identificată de dramaturgul Turai. Care le sugerează celor doi actori să pretindă că tânărul Albert Ádám a fost, de fapt, martorul unei repetiții în teatru. Reluată cu exemplificări spre amuzamentul asistenței și împăcarea sufletească a încornoratului artist. Așadar, trăiască teatrul!
Regizorul Méhés László a montat scrierea lui Molnár Ferenc pe scena Teatrului Național din Pécs cu care Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad întreține bune relații de colaborare. Schimburile de spectacole între ele însemnând ceva curent. În primul rând așa se face că spectacolul cu „Jocuri în castel” a ajuns să figureze în oferta celei de-a XXV-a ediții a Festivalului de Teatru Clasic. Nu a fost însă vorba despre un simplu schimb de amabilități, montarea fiind una de bună calitate, cu un remarcabil simț al măsurii, cu foarte mult umor și cu o deosebită atenție acordată jocului actoricesc. Încep prin a evidenția eleganța avută în rolul Turai de excelentul actor Köler Ferenc, care nici un moment nu a căzut în capcanele pe care le poate implica genul. Ocheade adresate publicului, fasoleli, prea multe concesii făcute prostului gust. Nimic din toate acestea. Köler Ferenc a făcut o foarte bună pereche cu Urbán Tibor (Gál) și a funcționat drept catalizator de energii pentru colegii lui mai tineri Takaró Kristof (Ádám), Illés Alexa (Annie) și Józsa Richárd (Almádi). Acesta din urmă cu totul remarcabil în rolul actorului silit să improvizeze nu pentru a avea succes, ci pur și simplu pentru a-și salva pielea. O bună impresie au lăsat și Bera Márk, interpretul Secretarului, și Széll Horváth Lajos care ne-a arătat ce înseamnă un valet stilat.
Din păcate, a lăsat mult de dorit calitatea tehnică a supratitrării. Aproape ilizibilă din cauza prostului contrast. Lăsată în cel mai evident chip cu putință la voia întâmplării. Păcat.
Teatrul Național din Pécs, Ungaria
„Jocuri în castel” de Molnár Ferenc
Regie: Méhes László
Decoruri: Rózsa István
Costume: Horváth Kata
Cu: Köler Ferenc (Turai), Urbán Tibór (Gál), Takaró Kristóf (Ádám), Illés Alexa (Annie), Józsa Richárd (Almádi), Bera Márk (Secretarul), Széll Horváth Lajos (Valetul)
Data reprezentației: 16 noiembrie 2019