La Sala Mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț vor avea loc primele reprezentații oficiale ale spectacolului „Ghid de supraviețuire” de Alexandra Bandac, în regia lui Cristi Avram, sâmbătă, 7 decembrie, și duminică, 8 decembrie, de la ora 19.00, cu publicul pe scenă.
La final, spectatorii au ocazia să intre în dialog cu echipa artistică a spectacolului. Reprezentația din data de 8 decembrie este oferită liceelor partenere în proiectul #SafeSpoTT.
Distribuția este alcătuită din Adina Suciu, Maria Hibovski, Lucreția Mandric, Loredana Grigoriu și Victor Giurescu.
Scenografia este semnată de Alexandra Budianu. Video designul îi aparține lui Andrei Botnaru, iar muzica este creația lui Adrian Mihai.
Războiul perpetuu dintre elevii tocilari și cei „populari“, anunță Teatrul Tineretului, acum într-o poveste cu final neașteptat. Despre prietenie, iresponsabilitate și maturitate. Despre mine și despre tine, despre ea și despre el, la 20 de ani de la terminarea liceului.
„Ne-am propus un spectacol despre devenire, centrat pe ideea că experiențele din perioada liceului afectează adulții de mai târziu. Fenomenul de bullying, despre care se discută în mod susținut astăzi, este o practică ostilă frecventă ce lasă amprente în dezvoltarea mentală a adolescenților. Conflictul din trecut revine în prezent, căutând un deznodământ pentru a se cicatriza o rană încă nevindecată“, a explicat regizorul Cristi Avram.
„Ghid de supraviețuire” este al doilea spectacol produs în cadrul #SafeSpoTT, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Acest proiect promovează un spațiu sigur pentru dezbatere, destinat publicului tânăr, pe tema diversității și toleranței, prin producerea a trei spectacole de teatru educațional, bazate pe texte contemporane selectate în urma unui concurs adresat tinerilor dramaturgi. Textele din cadrul #SafeSpoTT vor fi publicate pe platforma LiterNet la sfârşitul proiectului.
Spectacolele sunt realizate de echipe compuse din profesioniști sub 35 de ani (regizor, scenograf, sound/video designer, coregraf), secondate de asistenți voluntari, elevi de liceu. Astfel, aceștia pot urmări toate etapele producerii unui spectacol, de la idee la premieră. Spectacolele vor fi reprezentate sub forma unei stagiuni mobile în trei orașe din județul Neamț (Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț), în ideea dezvoltării unui public participativ.