La finele anului 2019, Moș Crăciun s-a dovedit a fi generos și bun pentru cele două colective artistice care își desfășoară activitatea în superba clădire a Teatrului din Oradea. Le-a ascultat rugăciunile fierbinți și le-a adus în dar acea mult dorită scenă mobilă. A fost, desigur, ajutat să o facă de fondurile europene obținute, spre cinstea ei, de conducerea Teatrului Szigligeti care, spre a se dovedi încă și mai persuasivă, i-a promis Moșului că, în semn de recunoștință, îi va pregăti o serbare cum nu a mai fost alta. Adică Moșul va putea să vadă și să asculte nu doar ceea ce îi este lui mai pe plac, ci și ceea ce este și pe gustul spectatorilor. Un spectacol de operetă în lege. Opereta fiind unul dintre cele mai semnificative produse culturale maghiare.
Moșul a fost convins, mai mult, a făcut eforturi suplimentare spre a ajunge cu frumosul dar la timp și aceasta fiindcă din cauza indiferenței condamnabile a mult lăudatei Primării a Municipiului Oradea preocupată exclusiv de proiectele ei megalomanice, dar și din pricina totalei indiferențe a edililor orașului (ce să-i faci?, nimeni nu-i perfect!) la tot ceea ce înseamnă cultură, a ajuns să fie o veritabilă performanță abordarea drumurilor ce duc la Teatru.
Trebuie să amintesc că există o tradiție în teatrele de limbă maghiară din România ca înaintea fiecărui sfârșit de an să-și invite publicul cel mai fidel la un spectacol cu muzică, umor și dans. În seara de 31 decembrie, elita maghiară a orașului nu merge la petrecerile de Revelion înainte de a petrece câteva ore la teatru. Semn de recunoștință și de fidelitate față de artiștii care, în celelalte 364 de zile din an, le-au dăruit bucurii. Cel mai adesea nu doar multe, ci și adevărate. Adică valide esteticește. Spectacolul de Revelion se joacă și în zilele, săptămânile și lunile următoare, de cele mai multe ori cu casa închisă. Fără doar și poate că așa vor sta lucrurile și cu montarea operetei „Sybill”, pregătită, cum spuneam, de trupa Szigligeti. Trupă altminteri specializată în genul teatrului dramatic. Inconștiență? Aventurism? Forțare a limitelor profesionale?
Nici pe departe. La ora actuală colectivul de la Szigligeti dispune de o seamă de componenți care chiar știu să cânte și să danseze și nu oricum, ci la nivel de performanță. În spectacolul despre care vorbesc și la care am ajuns și eu în ziua de 4 ianuarie am avut bucuria de a-i revedea alături de „veteranii” Tóth Tünde și Dimény Levente (cu numeroase și solide antecedente în domeniu, reconfirmate și cu acest prilej) pe extraordinarii actori tineri Tasnádi-Sáhi Noémi (despre care nu mă sfiesc să spun că mi s-a părut admirabilă, dar ce spun eu? de-a dreptul senzațională) și Sebestyen Hunor (foarte bun cântăreț, excelent în registrul teatrului în proză) al căror talent dramatic și muzical a mai fost verificat într-un foarte bun spectacol anterior cu „Cele trei nopți ale unei iubiri”. Dar și pe colega lor de generație Pitz Melinda, la rându-i foarte bună în rolul Ducesei adevărate. Le-au stat alături (acum stat e impropriu spus fiindcă, în realitate, au cântat și au dansat și nu oricum) și Molnár Júlia, și Kocsis Gyula, și Kocsis Anna, distribuiți în roluri de dimensiuni mai mici. S-a făcut, desigur, apel și la întăriri. E vorba în primul rând despre foarte tânărul Jenöváry Miklós, care mi se pare a fi exact ceea ce trebuia pentru rolul tânărului locotenent Petrov. Adică și frumos, și talentat, și cu o ținută scenică de invidiat, interpretându-l la remarcabile cote de profesionalitate pe locotenentul îndrăgostit nebunește de frumoasa actriță Sybill. Dar și despre atât de amuzantul și mereu pe fază Schlanger András, temeinic deținător al rolului Guvernatorului.
Nu știu dacă opereta „Sybill” a compozitorului maghiar Jacobi Viktor a mai fost vreodată jucată/cântată pe vreo scenă din România. Documentarea la care am avut acces nu mi-a fost de ajutor, iar dl. Google ori nu a vrut, ori nu a putut să fie generos ca Moș Crăciun. Am reușit, totuși, să aflu că Jacobi Viktor a fost coleg de generație și de școală cu mult mai cunoscutul Franz Lehar. La zece ani de la debut el și-a văzut montată opereta „Sybill”. Care are toate ingredientele de care este nevoie. O poveste de dragoste în care se amestecă duci și ducese ruși, artiști, amante și amanți mai mult sau mai puțin fideli, militari ridicoli, impresari simpatici de origine franceză și nevestele lor, substituiri de persoane și de personaje. Adică o lume veselă, cvasi-inconștientă care, la începutul anului 1914, habar nu avea ce urmează pentru Europa după atentatul de la Sarajevo. „Sybill” are muzică melodioasă, arii cu virtuți de șlagăre, coruri impozante, dar și dansuri din belșug pe care în spectacolul orădean le-au adus pe scenă ansamblurile conduse de Hermann Szabolcs (dirijor), Brugós Anika (dirijor cor), Bóbis László (coregrafia). Aproape fără cusur armonizați/armonizate de regizorul Tárnoki Márk în scenografia pe care poate că aș fi dorit-o nițeluș mai luxoasă semnată de Kuti Leticia.
Ce ar mai fi de spus? Că vocile sunt bune și frumoase, că sunt cu totul remarcabil armonizate, că duetele, terțetele, cvartetele sunt foarte bine lucrate. Ceea ce nu înseamnă însă că nu ar mai fi fost de lucrat la unele acute. Că dansatorii și coriștii își fac așa cum se cuvine datoria. Că spectacolul are energie, farmec și viață. Și, încă o dată, că Tasnádi-Sahi Noémi este absolut senzațională.
Teatrul Szigligeti din Oradea
„Sybill” de Jacobi Viktor
Regia: Tárnoki Márk
Scenografia: Kuti Letícia
Dramaturgia: Kukk Zsófia Sára
Coregrafia: Bóbis László
Dirijor: Hermann Szabolcs
Dirijor cor: Brugós Anikó
Distribuția:
Sybill-Tasnádi-Sáhi Noémi
Petrov-Jenővári Miklós
Marele duce-Sebestyén Hunor
Marea ducesă- Pitz Melinda
Charlotte-Tóth Tünde
Poire- Dimény Levente
Guvernatorul- Schlanger András
Învățătoare-Molnár Júlia
Borciacov-Kocsis Gyula
Virgină-Kocsis Anna
Dansatori: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint Kacsó Bálint,Kányádi György Rácz Lajos, Schmith Nándor, Joó Renáta, Kerekes Dalma, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Tőkés Imola,Kádár Orsolya
Muzicieni: Bulzan Marius, Călinescu Gheorghe, Dombi Dávid, Fleisz Richárd, Fodor József László, Gyárfás Blanka, Kardos Eszter, Komjáti Lilla, Kurucz Tibor, Martyin György, Nagy Éva, Suciu Attila, Székely Boglárka, Székely István, Trendler Mária, Veres Lóránt
Cor: Gergely Erna, Nagy Judit Noémi, Nagy Kinga, Kocsis Anna, Árkosi Julianna, Kristófi Borbála, Szerefi Ilona, Kiss Huba, Forgács Zsombor, Vura János, Madalin Claudiu Baban, Tasnádi Ferenc, Rózsa Endre
Data reprezentației: 4 ianuarie 2020