Timp de cinci zile, cinci companii de teatru vor oferi experiențe variate de teatru în cadrul celei de-a treia ediții a festivalului MAFESZT, organizat de Uniunea Teatrelor Maghiare în Odorheiu Secuiesc, în perioada 21-25 ianuarie.
Festivalul va fi găzduit de Teatrul „Tomcsa Sándor” și va prezenta spectacole pentru copii și tineret, producții de dans, spectacole studio și la sala mare. Programul festivalului va fi completat cu o expoziție de afișe de teatru realizate de șapte artiști, precum și cu două workshopuri de specialitate.
Uniunea Teatrelor Maghiare MASZÍN s-a înființat în 2016, cu scopul de a reprezenta interesele teatrelor maghiare din Transilvania, de a organiza workshopuri profesionale și de a prezenta spectacolele teatrelor-membru în cadrul unui festival nomad. Fondatorii MASZÍN sunt Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Compania de teatru „Aradi Kamaraszínház”, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc; Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” s-a alăturat uniunii în 2018.
Publicul din Odorheiu Secuiesc va avea ocazia să vadă 10 spectacole de la cele 5 companii participante (Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag György, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Municipal Csíki Játékszín și Teatrul ”Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc).
Festivalul se deschide cu producția pentru tineret a Atelierului de păpuși Odorhei, „Prințesa Broască”, pe 21 ianuarie, marți, de la ora 11:00. Spectacolul premiat se bazează pe texte de Elek Benedek și Emil Grandpierre. În aceeași zi, de la ora 19:00, se joacă spectacolul companiei timișorene, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză.
A doua zi a festivalului începe cu vernisajul expoziției POS7TER, de la ora 18:00, prezentând afișele de teatru a unor șapte artiști grafici. După vernisaj, se joacă spectacolul „Orașul nostru”, o producție de succes a Teatrului „Tomcsa Sándor”.
Pe 23 januarie, joi, compania din Miercurea Ciuc își va prezenta spectacolul „Pescărușul” de Boris Akunin, în regia lui István Albu.
Vineri, la ora 11:00, copiii pot vedea „Eliberatorul de vânt” de la Teatrul de Păpuși Brighella din Satu Mare. Tot vineri, iubitorii de teatru-dans se vor bucura de două spectacole inedite: de la ora 12:30, Compania de dans Oradea prezintă spectacolul educativ, „Cine ești tu, teatru-dans?”, iar de la ora 14:00 „Unghi mort”, o reflecție artistică asupra teatrului-dans. Scris de Frank Wedekind și regizat de Csaba Györfi, spectacolul „Deşteptarea primăverii” al companiei Harag György din Satu Mare este subtitrat ca experiment de „teatru fizic”, și se joacă de la ora 19:00.
Ultima zi de festival prezintă două spectacole ale teatrului din Oradea: de la ora 11:00, tinerii sunt așteptați la o oră de literatură specială, în cadrul căreia vor putea vedea un alt fel de „Toldi” de János Arany. Spectacolul „Salcâm violet”, în regia lui Bálint Botos va încheia festivalul MAFESZT cu două reprezentații, de la ora 16:30 și de la 20:00.
Conform obiectivelor MASZÍN, la ediția a III-a a festivalului MAFESZT vor avea loc două workshopuri de specialitate. Pe de o parte, un workshop de comunicare pentru angajații teatrelor participante (pentru specialiști PR și comunicare, secretari literari, referenți media), condus de Anna Keszeg (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, FSPAC) și de Nóra Csoma, specialist în comunicare, pe 21 și 22 ianuarie. Regizorul-trainer Andrew Hefler va coordona un atelier de improvizație pentru actorii companiilor participante, în 21-23 ianuarie, între orele 9:00 și 15:00, la sediul Forumului Tânăr din Odorhei.