EverRestless, un documentar despre cursa la -37˚C pentru MagiCAMP
Cine sunt eroii în care mai credem astăzi? Super-puterile există și în realitate, iar asta vor să ne demonstreze un maratonist, un regizor, un fotograf și un sound designer, care în doar câteva zile pleacă la Cercul Polar, în provocarea EverRestless. Miza lor este documentarea cursei lui Vlad Crișan Pop în cadrul celei mai grele competiții din lume, 6633 Arctic ULTRA 2020, fiind primul lungmetraj filmat la -37 de grade.
Curajoasă și extrem de dificilă, inițiativa celor patru membri ai proiectului a captivat sute de oameni, care le-au oferit sprijin sub diferite forme, proiectul fiind realizat prin auto-finanțare și prin donații sau sponsorizări. Oricât de complicat s-a arătat până acum întreg procesul de pregătire, determinarea lor i-a ajutat să depășească orice obstacole. De ce? Pentru că motivația lui Vlad Crișan Pop de a participa la acest maraton este o acțiune caritabilă – strângerea unei sume de bani care să acopere 100 de burse educaționale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice din familia MagiCAMP.
În aventura sa, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și sound designer-ul Tudor Petre. O echipă de forță care din luna octombrie se pregătește intens pentru ceea ce doar își imaginează că o așteaptă la Cercul Polar. Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon), pe 27 februarie și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de Nord-Vest ale Canadei, după 620 de kilometri parcurși.
Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad a ieșit învingător al cursei scurte, de 193 de kilometri, iar mărturiile povestite la întoarcere au inspirat acest proiect. Filmul își propune să redea o călătorie în conștiința protagonistului, în care el își testează puterea de a rezista a propriei minți atunci când realitatea începe să se deformeze.
Oprindu-l pentru câteva momente din „cursa” ultimelor zile de pregătiri, am stat de vorbă cu Sorin Florea. Experiența sa ca fotograf a fost dublată de pasiunea sa pentru film, iar colaborarea cu MagiCAMP a presupus, printre alte sarcini, realizarea diferitelor materiale video despre activitățile lor. Întâlnirea lui cu acest spațiu magic în care copiii învață să creadă în continuare în visurile lor a început în 2018, atunci când cineva l-a chemat acolo și el a răspuns „da” fără să stea pe gânduri. Tot atunci, a început lucrul la un alt documentar despre MagiCAMP, pe care încă nu l-a finalizat.
Despre inițiativa celui de-al doilea proiect al său, el povestește că: „Ideea a venit de la soția lui Vlad, m-a convins și am acceptat, iar apoi am aflat că el (și majoritatea celor care fac asta) au halucinații, ceea ce m-a intrigat. Mi se pare foarte interesant cum, în momentul halucinațiilor, reușești să decizi ce e real și ce nu. Vlad s-a lovit de un moment în care o ursoaică și puiul său veneau spre el; nu s-a oprit o secundă, nu i-a fost teamă, susținând că dacă era adevărată, oricum n-ar fi avut nicio șansă, iar dacă nu era, nu avea rost s-o bage în seamă. Se gândește permanent la copiii care au nevoie de lucrul pentru care el luptă. Acolo e motivația lui.” Denumirea EverRestless a apărut întâmplător, însă nu va fi și titlul final al documentarului realizat acolo.
L-am întrebat pe Sorin cum se pregătește cineva care urmează să plece la Cercul Polar de la temperaturi aproape primăvăratice și am aflat că stă aproape tot timpul cu geamul deschis, frigul devenind cel mai bun prieten al său, merge la sală și depune eforturi să obțină echipamentul necesar pentru filmare. Nu are deloc emoții, ci doar speră că nu vor întâmpina probleme tehnice pentru că nu există soluții de back-up.
Drumul care îi așteaptă se anunță unul extrem de lung, cu trei schimbări de zbor și numeroase bagaje de cală și de mână: „Există o geantă pentru camere, una pentru harduri (12 la număr), două cu lentile, una pentru baterii, genți pentru cabluri (100 m de cabluri audio), una cu stative, una cu medicamente.” Și enumerarea lui Sorin nu s-a oprit aici, ci a continuat și cu alte lucruri pe care încă nu le au și urmează să le primească. Pentru a face față cu brio temperaturilor deloc prietenoase, au făcut o întreagă procedură de documentare a modului în care trebuie să se îmbrace și ce anume trebuie să mănânce. Nu vor avea haine cu încălzire termică, dar au învățat că toate trebuie „să fie din lână, cu densitate mare și multe straturi (cel puțin două geci). Există și o mască specială care transformă gradele cu minus de afară în 13 grade pe interior. Trebuie să fim cât mai pufoși pentru că atunci când mergi, corpul produce căldură, dar când filmezi, stai într-un singur loc și pierzi enorm de multă.” Sorin a spus că preconizează să petreacă destul de mult timp afară, devenindu-le destul de greu să iasă din mașină, estimând un număr de trei ore de filmare cu fiecare cameră în fiecare zi, un total de șase ore cu cele două pe care le vor avea la dispoziție. Una dintre provocări vor fi mesele regulate, destul de costisitoare, dar pe care și le vor procura singuri. „Cel care ne ajută cu medicamentele ne-a făcut și un calcul al caloriilor și ne-a prezentat varianta de a mânca unt de arahide, un borcan având aproximativ 700 de calorii. După trei sendvișuri, ai asigurat un aport energetic semnificativ.”
În research-ul lor, au primit sfaturi și îndrumări de la vloggeri din Norvegia și Suedia, care le-au explicat ce anume presupune să filmezi la astfel de temperaturi și că trebuie să inventeze „hăinuțe” pentru camere pentru a evita formarea condensului. Așa că băieții s-au apucat de tricotat. Povestindu-mi despre entuziasmul cu care a fost întâmpinat proiectul, l-am întrebat pe Sorin câți alți oameni au contribuit la realizarea lui: „Zeci și sute de oameni, nici nu știu. De la toți cei care au dat un share sau au donat, au zis unui prieten care a zis altui prieten, la foarte multe firme importante, care ne-au împrumutat echipamente profesionale extrem de valoroase. Proiectul a avut deschidere, în ciuda faptului că este complet experimental.”
Filmările vor începe chiar înaintea plecării, la Cluj, acolo unde locuiește Vlad, pentru a surprinde un fragment din viața lui obișnuită. „Vrem să vedem cum arată viața lui normală și sunt câteva elemente care mi se par relevante și care explică de ce este el așa. Dacă cineva are nevoie de el, Vlad va fi acolo. Pentru el, miza pentru care aleargă este una personală – ca să ajute copiii de la MagiCAMP. Vlad nu e niciodată supărat sau bosumflat, ci mereu trăiește în prezent, acum și aici. Nu se oprește pentru nimic niciodată.” La cursa de anul trecut, Vlad nu a dat drumul la cronometru pentru că nu l-a interesat competiția în sine. Și, chiar și așa, a ieșit învingător, următorul concurent ajungând la 25 de ore diferență.
Deși și-ar fi dorit asta inițial, ceilalți realizatori nu vor putea fi în permanență în prezența lui Vlad pe parcursul maratonului, astfel încât el va purta un microfon și un recorder. Băieții speră ca în acest mod să reușească să surprindă și ceea ce i se întâmplă în momentul apariției halucinațiilor. Sorin a pomenit și de pericolul iminent care poate apărea odată cu îngreunarea cursei, ca cei din jurul lui Vlad să fie incluși în halucinațiile sale. Din perspectiva naratorului, regizorul vrea să creeze o poveste care transmite o emoție: „Ajuți filmul să parcurgă un anumit drum, e o poveste pe care ți-o spun prin filtrul meu. Intervii până în punctul în care îl găsești inteligibil și îl modifici, dar nu astfel încât să spui ceva neadevărat.”
Data preconizată de lansare a documentarului este toamna anului 2020 și realizatorii intenționează ca filmul să ajungă la un public cât mai larg. „Chiar aș vrea să ajungă cât mai aproape de cât mai mulți oameni. Vreau să folosesc un limbaj atractiv pentru spectatori, pentru că oricum documentarul are o intrare mult mai mică pe piața românească. Cred că ar trebui să fie un film care pur și simplu să placă și dacă nu se întâmplă asta, înseamnă că nu l-am făcut bine.” Miza proiectului EverRestless este, deopotrivă, personală și artistică, pentru care cei patru co-echipieri au fost dispuși la eforturi imense doar ca povestea lui Vlad să ajungă la cât mai mulți dintre noi.
Ne alăturăm cauzei lor și vă invităm să susțineți proiectul EverRestless, întrucât suma totală a cheltuielilor necesare deplasării și filmării nu a fost încă acoperită, prin donații pe platforma https://www.sprijina.ro/cauze/everrestless2 sau direct în contul RO70BTRLRONCRT0467890701 deschis pe numele regizorului Sorin Florea, la sucursala Băncii Transilvania.
Detalii despre cursa din 27 februarie 2020 vor fi postate pe pagina: https://www.facebook.com/everrestless.project.
Un comentariu
Vlad
Multumesc mult pentru ca sunteti alaturi