În peisajul nostru teatral atât de preocupat de titluri, grade și gradații, de obsesia depășirii și încălcării teritoriilor, Teatrul Gulliver din Galați pare să însemne o excepție. Nu se recomandă a fi „pentru copii și tineret”, ci își spune pe mai departe, de păpuși.
Aruncând o privire peste oferta de spectacole, așa după cum este ea reflectată de site-ul instituției, dobândim numeroase indicii că Teatrul se păstrează preponderent în ceea ce aș numi un conservatorism de bună calitate, pesemne favorizat și de faptul că, așa după cum am putut observa din spectacolul cu Pasărea măiastră, încă mai dispune de meseriași, de profesioniști care știu să construiască o păpușă. În sine, un miracol. Care din start trebuie să ia ochii. Dacă nu o face, e clar, a fost construită absolut degeaba. De pildă, cea a Zmeului care este mânuită de nu mai puțin de trei actori.
Pe de altă parte, spectacolul asupra căruia încerc să dau seama în aceste însemnări pare a fi indiciul că ceva începe să se schimbe şi la Gulliverul gălăţean. Pasul este făcut cumpănit, cu multă înțelepciune, căci regizorul montării, Ștefan Lupu, un artist complex, și director de scenă, și actor, și coregraf, și dansator, a știut să păstreze echilibrul. Așa se face că Pasărea Măiastră îi interesează și pe cei mici care au, totuși, alt bagaj de cunoștințe și un alt orizont de așteptare decât aveau adulții de astăzi pe vremea când erau de vârsta lor (și asta se deduce din comentariile, dialogurile, interacțiunile sălii care în acest caz ignoră legea non-intervenției despre care specialiștii în pragmatica teatrului au scris atâtea studii, eseuri, cărți), și pe cei mari. Care nu mai sunt doar simpli însoțitori.
Scenariul dramatic scris de Daniel Chirilă (și el tot actor la bază) pornește de la binecunoscutul mit al Păsării Măiestre. Mit căruia îi asociază noian de citate și referințe la alte mituri și legende românești. Ca, de pildă, necesitatea unui sarificiu pentru ca o construcție megalomanică să reziste, concurența necinsitită dintre frați, intenția ucigașă în vederea dobândirii moștenirii, călătoria în cursul căreia se pot întâmpla atâtea. Şi, mai presus de toate, cinstea, onoarea, iubirea, credinţa, jurământul ţinut, iertarea. Temelor și cuvintelor din scenariul lui Daniel Chirilă, Ștefan Lupu le adaugă inteligent şi inspirat imagini, animație, muzică, dans de toate felurile, efecte comice, comentarii, glume, ironie, autoironie.
Regizorul a coagulat în jurul său câțiva colaboratori de seamă. Începând cu scenografa Anda Pop care imaginează viu, colorat, dinamic, spații, păpuși, costume. Rețin îndeosebi felul în care au fost construite vizual Zmeul, apariția Măiestrei sau aceea a Scorpiei. Continuând cu autorul muzicii, binecunoscutul Mihai Dobre, pare-se definitiv cucerit de muzica de scenă, care a creat cântece în care pe neașteptate sound-ului modern i se asociază filonul folcloric. Cu dansurile care se metamorfozează în consecință, aici principal responsabil fiind același Ștefan Lupu. Foarte bun și light și video- designul spectacolului asigurat de Hybrid Lab (proiecții video: Eranio Petrușka). Și, desigur, foarte bună echipa actoricească. Artiștilor de la Teatrul de Păpuși Gulliver, din rândul cărora îi rețin pe Ramona Păuc, Eduard Șișu, Ion Tudorache (sau Mihai Cerneanu?), Andrei Ciugulea (cu totul remarcabil în Vulpoiul), Valeria Taban, Nicoleta Miru, Elena Marin, Nicoleta Geru, Adina Ariton (vocea caldă care povestește asigurând legătura între episoade) li s-au alăturat trei foarte buni tineri actori de la Teatrul Dramatic Fany Tardini. E vorba despre Elena Anghel, graţioasă, expresivă în rolul Păsări Măiestre, Ciprian Brașoveanu, într-un parțial contre-emploi izbutit în totalitate, și despre iarăși admirabilul Vlad Volf.
Teatrul de Păpuși Gulliver din Galați
“Pasărea măiastră”
Adaptare după Petre Ispirescu de Daniel Chirilă
Regia: Ștefan Lupu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Mihai Petre
Lighting și video- design: Hybrid Lab
Proiecții video: Eranio Petrușka
Distribuția:
Povestitor – Adina Ariton
Impăratul – Ramona Păuc
Bufonul – Eduard Șișu
Meșteri – Elena Marin, Gina Geru, Nicoleta Miru, Valeria Taban, Andrei Ciugulea
Vraciul – Nicoleta Miru
Prinți – Vlad Volf, Ion Tudorache/Mihai Cerneanu, Ciprian Brașoveanu
Vulpoiul – Andrei Ciugulea
Pasărea Măiastră – Elena Anghel
Găinăreasa – Valeria Taban
Zmeul – Elena Marin, Gina Geru, Nicoleta Miru/ Mihai Cerneanu
Scorpia – Adina Ariton, Nicoleta Miru, Valeria Taban
Ogarii – Elena Marin, Gina Geru
Data premierei: 1 martie 2020