27 martie este Ziua Internațională a Teatrului, ziua când se sărbătorește capacitatea lui incomparabilă de a fi „oglinda lumii” dincolo de orice bariere geografice, lingvistice, culturale, religioase sau politice. Este ziua în care, pe mii de scene din întreaga lume se citește Mesajul pentru Ziua Internațională a Teatrului, scris de o personalitate din domeniu. Pandemia de coronavirus face însă ca, pentru prima dată, ziua de 27 martie să găsească teatrele închise, iar spectacolele interzise. Cu toate acestea, mesajul Zilei Teatrului își va găsi drum către public de pe scene virtuale.
Intitulat „Teatrul ca sanctuar”, mesajul din anul 2020 este scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan, și va fi citit, la Timișoara, de regizorul-actor Kocsárdi Levente, într-un eveniment live Arte-Factum. Vor participa, de asemenea, actorii din distribuțiile spectacolelor independente produse de Arte –Factum: Oana Antonovici, Patricia Gavril, Roxana Orz, Ernest Slach, Romeo Ioan.
Evenimentul se va desfășura vineri, 27 martie 2020, de la ora 19.00, anunță organizatorii în kibbutzul său teatral de la Timișoara și va fi transmis live pe pagina de facebook Arte-Factum, pe platforma dedicată evenimentului și pe conturile online ale protagoniștilor.
Evenimentul va fi fi urmat de un fragment din spectacolul „Doctor Faustus”,într-o versiune special adaptată.
Kocsárdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează spectacolul „Doctor Faustus”, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann. Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, fragilitatea și geniului se numără printre temele care alcătuiesc arhitectura acestui experiment artistic inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim, Serenus Zeitblom.
„Orchestra faustiană” îi are în componență pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Cătălin Sidorov (vioară), Ana Pricop (violoncel). Scenografia este semnată de Mihai Donici.
Arte –Factum are în portofoliu 7 producții teatrale independente, cu texte după mari opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel García Márquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dalí, Thomas Mann.