După atâtea și atâtea spectacole pe texte de ultimă oră, pe partituri dificile, cu personaje complexe, uneori tarate de cine știe ce experiență nefericită din trecut, cu familii bolnave, cu însingurați, cu maturi – copii și copii prea maturi, lui Radu Afrim i-a venit, cândva, prin primăvara anului 2014, cheful de joacă. S-a asociat cu 15 foarte buni actori de la Compania „Tompa Miklós” a Teatrului Național din Târgu Mureș, dar și cu doi copii talentați care – cine știe? – ar putea reprezenta o speranță pentru „teatrul de mâine” și împreună au început să lucreze. Ce anume? Ceva ce se numește „Castingul Dracului”, un text ce nu aparține nici unui scriitor de literatură dramatică cunoscut și care, dacă nu s-a zămislit în totalitate în repetiții, oricum s-a configurat în timpul acestora. Din câte am putut deduce, Erzsébet Sugó și Andreea Radu au asistat la repetițiile cu pricina, au notat ce a ieșit, apoi au redactat suportul dramaturgic al spectacolului.
Despre ce e vorba? Un copil pe nume Ōrdög Miklós Levente (ördög înseamnă drac) a participat cândva, demult, prin 1983, la faza comunală a Festivalului Național „Cântarea României”. Era pregătit de o profesoară suplinitoare pe nume Trendi Bözse și trebuia să spună niște versuri omagiale în completarea unui cântec încă și mai omagial interpretat de Trio Raze de Soare Nemuritoare. Micuțul drăcușor a început bine, dar a terminat prost, iar profesoara și trioul au fost chemate la Securitate. Anii au trecut, a venit Revoluția, Ōrdög Miklós Levente (acesta e, de altfel, și numele real al actorului ce interpretează personajul cu pricina) a făcut un mariaj de succes cu Orsolya Tisztaházi, a devenit un prosper om de afaceri, adică un drac în lege, așa că își poate satisface orice capriciu. Are un fiu, pe micul Richi, care va împlini curând șapte ani. Micul Richi are de toate așa că e aproape imposibil să i se ofere un cadou care să îi placă. Tatălui i-a venit năstrușnica idee de a-i dărui un spectacol la elaborarea căruia poate lua parte oricine trece de castingul supervizat de profesoara de odinioară, de Xaba, coregraf cu diplomă județeană, și de Șobolanul de gală (o nouă drăcie a domnului Őrdög). Richi are misiunea și bucuria de a desemna câștigătorul concursului dotat cu un premiu în valoare de 5000 de euro. Neimpozabili.
De aici se declanșează nebunia, de aici începe adevăratul joc, din acest moment vedem și auzim pe scenă tot felul de năstrușnicii, de acum încolo râdem mai mult sau mai puțin sănătos, oricum profund neintelectual, câteodată în hohote, ba uneori chiar nițeluș cam prea gros. Participanții la casting joacă două sau trei roluri, actorii, identificați uneori chiar cu numele lor proprii sau doar cu jumătate din ele, se dau vesel în spectacol, cântă (muzica e semnată de Vlaicu Golcea), dansează (coregrafia îi aparține Andreei Gavriliu) acceptă să fie ridicoli, caraghioși, fac cam tot ceea ce le trece lor ori lui Radu Afrim prin minte și însuflețesc spațiul uitatului Cămin cultural de odinioară (decoruri: Bartha József). E imposibil de rezumat harababura veselă de pe scenă, o harababură în a cărei dezordine controlată poți regăsi câte ceva din dominantele tematice ori vizuale ale spectacolelor binecunoscutului regizor. Animale uriașe, bătrânei caraghioși, fantome și spirite (costume: Cristina Milea), combinația dintre real și fantastic, elemente de cabaret, melodii de ieri, melodii de azi parodiate sau nu, totul încheiat cu o surpriză de proporții. La finalul show-ului, tatăl nu se poate stăpâni, cântă și el un cântec, el e preferatul micului Richi așa că banii rămân pe mai departe în familie.
Firește, nu dramaturgia spectacolului contează. Ci explozia de energie, de vitalitate, de talent a interpreților. Ei se numesc Berekméri Katalin, Fülöp B. Erzsebet, Bokor Barna, Csiki Hajnal, Galló Ernö, Gecse Rámona, László Csaba, Meszesi Oszkár, Moldován Orsolya, Nagy Dorottya, Ōrdóg Miklós Levente, Ruszuly Ervin, Lörincz Ágnes, Somody Hajnal, Szabadi Nora, Gergely Botond, Nagy László.
Teatrul Național din Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklós”
„Castingul dracului”
Un spectacol de Radu Afrim
Redactare text: Sugó Erszébet
Decoruri: Bartha József
Costume: Cristina Milea
Muzica: Vlaicu Golcea
Video: Sebesi Sándor
Cu: Berekméri Katalin, Fülöp B. Erszébet; Bokor Barna, CsikI Hajnal; Galló Ernö, Gecse Ramóna, László Csaba, Meszesi Oszkár; Moldován Orsolya, Nagy Dorottya, Ōrdög Miklos Levente, Ruszuly Ervin, Lörincz Ágnés, Somody Hajnal, Szabadi Nóra, Gergely Botond, Nagy László
Data difuzării online: 20 aprilie 2020