„The Sunset Limited” e un text american datorat lui Comarc McCarthy, scris în 2006, transformat în scenariu de film de televiziune în 2011, tradus în limba română de Ioana Pelehatâi.
„The Sunset Limited” a fost montat în anuul 2015 de Andreea și Andrei Grosu la Unteatru din București și interpretat magistral de doi actori ajunși la vârsta maturității artistice și creatoare – Richard Bovnoczki și Șerban Pavlu – în scenografia lui Vladimir Turturica.
La prima vedere, „The Sunset Limited” e un spectacol în care nu se întâmplă nimic. Doar se vorbește.Aceasta fiindcă ceea ce a fost să se întâmple – o tentativă de sinucidere a unui profesor universitar de filosofie care fuge de viață fiindcă e sătul de coșmarul acesteia și a cărui unică dorință este aceea ca nu cumva, după moarte, să îi fie dat a-i reîntâlni pe cei pe care i-a întâlnit pe vremea când trăia – s-a întâmplat deja. Profesorul a fost salvat de la moarte de un fost pușcăriaș, de un condamnat pentru crimă. Un om complex care a redescoperit, după eliberare, viața și Lumea citind Biblia.
Ceea ce urmează să se întâmple se va petrece negreșit, însă doar după ce noi, spectatorii, vom fi părăsit sala de spectacole, reflectoarele se vor fi stins, iar actorii vor fi ieșit deja din roluri.
Știm sigur că după aceea se va întâmpla ceva rău. Că nimeni și nimic nu îl va determina pe profesor să renunțe la gândurile sale suicidare. Profesorul își va lua viața foarte curând, poate nu neapărat tot aruncându-se în fața metroului – a metroului Sunset Limited – și nu obligatoriu fiindcă suferă de depresie suicidară. Se va despărți de salvatorul său de moment reafirmându-și dorința de moarte în cel mai categoric mod cu putință.
Deocamdată a fost vorba doar despre o amânare. Atât cât a fost necesar pentru ca noi, cei aflați în sală, să asistăm la o dezbatere. Defel oarecare. Însă dialogul extraordinar, mustind de inteligență, de substanță, de contradicții, de schimb al argumentelor și contra-argumentelor dintre cei doi, dialog la care am asistat cu sufletul la gură, fascinați, preț de mai bine de 90 de minute a fost unul perfect inutil. Duelul verbal dintre fostul criminal și profesor nu a adus nicio modificare.
Nu, în „The Sunset Limited” nu e ca în Strindberg, niciunul dintre cei doi nu e mai puternic, niciunul nu câștigă, deși despre un război al creierelor și al inteligențelor se poate spune că a fost vorba și în piesă, și în spectacol.
Mărturisesc, nu am citit piesa și nu știu cum e ea la lectură. Dar nu exclud deloc să fie una destul de monotonă. Lovituri de teatru nu are, happy-end nici atât. „The Sunset Limited” e un text cu încărcătură filosofică, dar revelații în domeniu nu are cum și nici nu vrea să producă. Spectacolul de la Unteatru nu provoacă, aparent, mari revelații regizorale. E ceea ce se cheamă un spectacol de text, e un spectacol care se susține pe inteligența, pe talentul, pe forța, pe capacitatea de a ne ține în mână a doi actori. Actori mari, imenși. Despre care știm că sunt așa, deși până la ora la care scriu eu această cronică nici Richard Bovnoczki, nici Șerban Pavlu nu au, dacă îmi amintesc eu bine, nici măcar un singur premiu UNITER. Deși ar fi meritat atâtea.
Regizorii Andreea și Andrei Grosu par a fi inexistenți. I-au ales pe cei doi interpreți, au făcut-o cu o intuiție exemplară și gata! De fapt, nu, nu e defel așa. Textul a fost citit de cei doi regizori cu o minuție exemplară. E decodat la cuvânt, e interpretat la nuanță. Reamintindu-ne tuturor că regia nu se confunda cu tirania și că a fi un bun director de scenă înseamnă în primul rând a ști să citești un text și a avea știința de a-l transfera din pagină de carte pe scenă. A ști să îl faci să fie viabil și provocator grație felului în care e jucat, valorat de actori. Scenografia lui Vladimir Turturica e și ea cum nu se poate mai simplă. O punte de lemn sugerând peronul de metrou și două bănci. Plus câteva efecte sonore. Care spun totul. Cum o face întreg spectacolul. Al cărui mare merit e că nu se încheie odată ce ai ieșit din sală și ai mers spre Piața unde speri să găsești degrabă un taxi. Spectacolul continuă prin meditația la care te incită. Prin insomnia pe care nu e exclus să ți-o provoace.
UNTEATRU din București
„The Sunset Limited” de Comarc McCarthy
Traducerea: Ioana Pelehatâi
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Cu: Richard Bovnoczki si Șerban Pavlu
Data difuzării online: 29 mai 2020