Am devenit tot mai ţâfnoşi. Din toată frica şi panica ultimelor luni ne-am ales cu o amorţire a umorului. Nu prea ne mai arde, nouă, de glume. Stăm încordaţi, tresărim la fiecare sonerie de telefon, aşteptăm, parcă, din zi în zi o veste proastă. Ne enervăm mai repede şi ne-am pierdut şi răbdarea. Privirile sunt bănuitoare, tonurile ating acute mult mai des şi ne mişcăm, parcă, mai repede, fugind, cumva, de ameninţarea invizibilă, înapoi în adăpostul nostru igienizat şi dezinfectat. Ciudate vremuri. Şi, totuşi, de ce ne-am amuţit umorul? Avem nevoie de el chiar mai mult acum. E un mecanism defensiv redutabil. Pur şi simplu nu l-am mai antrenat. Atâta tot. E nevoie de un stimulent de calitate şi umorul se pune rapid pe picioare. Umorul inteligent, bineînţeles.
Un bun prilej de exersare a umorului isteţ e spectacolul „M de la Murphy”, semnat de Andrea Gavriliu, ce a avut avanpremiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţinal Bucureşti, în cadrul proiectului 9G la TNB, realizat de Centrul de Creaţie şi Cercetare Ion Sava. Opt tineri actori compun din mişcare câteva din butadele celebre din „Legile lui Murphy” timp de o oră. Şi e haios şi e fresh şi e smart. În primul rând atmosfera pe care o inspiră ilustraţia muzicală aleasă de Andrea Gaviliu are un parcurs eclectic care are haz în sine. De la ritmuri actuale până la cântece voioase ale deceniilor trecute, mişcările actorilor sunt acompaniate de un univers sonor şugubăţ şi cu sens în construcţia acestei jucării distractive.
Apoi, energia pe care ei o degajă, acel vibe de bucurie de a fi pe scenă. În contextul actual, sensul acestei sintagme – „bucuria de a fi pe scenă” e încă şi mai amplificat. Iar ei transmit pas cu pas, frază de mişcare, cu frază de mişcare, exact asta. Şi totul e foarte concentrat, atent, pus la punct, sub control. Micile erori, micile desincronizări, micile ieşiri din ritm sau accidente involuntare devin atu-uri ale manifestării vii ale hazardului unui performance foarte bine ancorat într-o structură fixă. Vântul care bate mai puternic şi suflă pungile de plastic jonglate, o minge de tenis scăpată din ritm, urmată de o bodogăneală abia perceptibilă: „prost” – a celui care se auto-amendează în interiorul convenţiei şi creează astfel dintr-o „greşeală” un moment comic. Atenţia pentru asemenea situaţii şi prevederea includerii lor în scenariul de joc face parte din premeditarea unui parcurs profesionist, inteligent şi bine controlat.
Elementele surpriză sunt presărate aparent inegal în spectacol, însă fiecare scenă îşi are un crescendo şi atinge un punct culminant urmat de un cut cât se poate de precis, ce face legătura în continuare. Chiar dacă nu identifici imediat despre ce zicală e vorba, te bucuri de coregrafia ingenios concepută pentru a părea simplă, clară, dar care conţine indicaţii de cod pentru sensuri denotative. Un battle între o balerină şi un street dancer nu e neapărat ceva nou. Dar felul în care ei comunică pe scenă, felul în care se dezvoltă relaţia lor, spune o poveste pe care o urmăreşti cu plăcere şi, de ce nu, cu emoţie. Carisma lui Tavi Voina te convinge să îl urmăreşti oriunde în scenă şi să îl iei ca punct de reper atunci când conduce, cumva, ritmul şi intenţiile în momentul în care nasul roşu de clon în individualizează. În scena „Da, da, dirla, da, da” îndrăzneala şi umorul se îmbracă mănuşă una pe cealaltă, iar acel „Scuze!” din final pică asemeni unei mingi care punctează la volei.
„M de la Murphy” e un spectacol al unei nopţi de vară, jucat undeva la înălţime, la propriu, cu zumzetul oraşului pe fundal, în care opt tineri fac jocuri de cuvinte prin dans. Nu e nimic pretenţios, nimic arid sau artsy cu orice preţ. E o poveste lejeră, cu poante mai reuşite sau mai seci, ca o seară în care ai chef să râzi între prieteni. Şi în timpul ăsta asculţi o compilaţie de muzici care dă tonul petrecerii. „Viaţa e ceea ce ni se întâmplă în timp ce ne facem alte planuri”.
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti
Centrul de Creaţie şi Cercetare „Ion Sava”, proiectul 9G la TNB
„M de la Murphy”
Concept: Andrea Gavriliu
Coregrafie: Andrea Gavriliu
Ilustrație muzicală: Andrea Gavriliu
Scenografie: Alexandru Petre
Light design: Cristian Simon
Cu: Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro, Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina
Foto: TNB