Sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul de Stat Constanța se va redeschide, pentru prima dată după jumătate de an, pentru premiera spectacolului „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, traducere de Lucia Verona, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Evenimentul deschide stagiunea teatrală 2020–2021. O a doua reprezentație este programată duminică, 6 septembrie, la aceeași oră.
Decorul este semnat de Andreea Săndulescu, costumele sunt creația Alexandrei Mâzgăreanu, lighting design-ul e gândit de Daniel Klinger, muzica îi aparține lui Alexandru Suciu, Mișcarea scenică este realizată sub îndrumarea coregrafei Baczó Tünde.
Florin Aioane şi Andrei Bibire îi întruchipează pe cei doi tineri din Verona, iar femeile care le aprind inimile şi patimile sunt interpretate de Ecaterina Lupu şi Cristiana Luca, anunță organizatorii. Spectatorii o vor putea vedea şi pe Tânăra speranţă de la Gala Premiilor Gopo din acest an, Cătălina Mihai, care joacă în travesti. Vor mai urca pe scenă Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Lucian Iftime, Maria Lupu, Florina Stănculeţ, Alexandru Medveghi, Theodor Şoptelea, Ştefan Mihai, Vlad Linţă, Alina Manţu, dar şi doi actori de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluțul de mare”: Arina Cojocaru şi Graţian Prisăcariu.
În „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin.
Alexandru Mâzgăreanu propune un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.
Alexandru Mâzgăreanu a fost nominalizat anul acesta la premiile UNITER, la secțiunea Cea mai bună regie, pentru spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Născut în 1987, este printre cei mai buni regizori tineri ai teatrului românesc. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Secţia „Regie”, la clasa profesorului Tudor Mărăscu (2008), și masterul, la aceeași specializare, la clasa profesorului Alexa Visarion (2011).
A fost nominalizat la Gala UNITER 2011, secțiunea Debut, pentru regia spectacolului „Funcționarii“ după A.P. Cehov, producție a Teatrului Metropolis București. De asemenea, a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul Galei „Comedia ține la TINEri”, pentru spectacolul „Romanțioșii“ (2008). A fost finalist la secțiunea „Artele spectacolului” – Marile Premii Prometheus 2009 – OPERA PRIMA. A regizat deja în teatre importantedin România, precum Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior București , ArCuB, Teatrul Metropolis, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.
Andreea Săndulescu, născută în 1983, a absolvit în 2008 Secția Scenografie din cadrul Universității de Arte Plastice București (Facultatea de Arte Decorative și Design), fiind, încă de la terminarea studiilor, o scenografă apreciată pentru creațiile sale atât pe scenele unor teatre importante din țară, cât și în industria de publicitate și industria muzicală autohtonă. În 2015 a primit Premiul Pentru Cea Mai Bună Scenografie, în cadrul Festivalului de Teatru „Pledez pentru tine(ri)” pentru spectacolul „Hotel PM” (regia: Andreea Gavriliu; Teatrul German de Stat Timișoara). Dintre spectacolele pentru care a creat decorurile, amintim „Crăiasa Zăpezii” (regia: Rosamunde Hutt; Teatrul „Ion Creangă” București), „Hoți” (regia: Radu Afrim; Teatrul Național „I.L. Caragiale” București), „Macbeth” (regia: Petrică Ionescu, Opera Națională București), „Yvonne” (regia: Botond Nagy, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu) „Craii de Curtea-Veche” (regia: Răzvan Mureșan, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca). Activitatea de scenografă pentru scurtmetraje și videoclipuri i-a adus nu numai un Premiu de Scenografie în cadrul Festivalului Cinemaiubit 2011 („Grand Hotel Italia”, regia: Rodi Cotenescu), ci și colaborarea cu nume ale muzicii contemporane autohtone, precum Inna, Antonia, Delia ori Deepcentral.
Alexandra Mâzgăreanu, absolventă, în 2009, a Facultății de Arte decorative și design vestimentar din cadrul Universității Naționale de Arte și pasionată de desen și de pictură, s-a ocupat mai întâi de modă și de ilustrație de carte. Începând din 2011, a semnat costumele pentru mai multe producții teatrale, montări ale unor titluri importante ale dramaturgiei universale: „Cabina artistelor” de Arnost Goldflam (la Sala ARCUB, 2011), „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale (la Teatrul Nottara – 2012), „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare (la Teatrul Regina Maria din Oradea – 2013), „Fazanul” de Georges Feydeau (la Teatrul Nottara – 2015), „Crima din strada Lourcine” de Eugene Labiche (la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad – 2016), ”Job Interview” de Petr Zelenka (la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești – 2016), „Opt femei” de Robert Thomas (La Teatrul Nottara – 2017).
Spectacolele Teatrului de Stat Constanța se vor desfășura cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva contaminării cu Coronavirus, conform legii.
Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanța vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand, nr. 11.