În prima parte a anului 2021, Reactor pregătește terenul pentru aniversarea a șapte ani de existență, prin Retrospectiva 7 – o serie de evenimente structurate pe cele patru direcții principale ale spațiului: dramaturgie contemporană, teatru documentar, experiment artistic și teatru pentru copii.
Dacă în ianuarie s-a vorbit despre dramaturgie și în februarie despre teatru documentar, în prima parte a lunii martie se discută despre experiment și cercetare.
Programul de evenimente începe în 7 martie, ora 20, cu difuzarea online a spectacolului 99,6%, realizat în 2018: o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie, despre conviețuire și despre limbaje comune. Cu: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran.
În 10 martie, de la ora 20, va avea loc dezbaterea Experiment și cercetare în teatrul contemporan. Căutări personale, căutări colective – o discuție cu artiste și artiști cu abordări și experiențe diferite în teatru: Diana Dragoș, Olivia Grecea, Botond Nagy, Mihai Păcurar, Bobi Pricop. Dezbaterea va fi moderată de Raul Coldea și Leta Popescu, doi regizori care au colaborat îndeaproape cu spațiul Reactor încă de la deschiderea lui.
În 12 martie, de la ora 20, va fi prezentată înregistrarea de arhivă a spectacolului Monstruoasa poveste a fecioarei care aștepta să răsară soarele sau Isterie de Alexa Băcanu, în regia Dianei Dragoș. Spectacolul, creat în 2015, adaptează o legendă japoneză la realitatea contemporană și are un caracter itinerant, desfășurându-se în întreg spațiul Reactorului, din mansardă până în foaier. Distribuția e compusă din: Raluca Mara, Andrei Stan, Cătălin Filip, Miron Maxim, Paul Socol, Oana Mardare și Adonis Tanța, iar muzica e semnată de Fluidian.
Intersecții – un eveniment live transmis online în data de 14 martie, de la ora 20 – este ultimul din programul acestui focus. Patru regizori au scris despre cercetarea lor artistică, iar o parte din actorii cu care au lucrat în cei 7 de ani existență a Reactorului vor citi textele lor și le vor comenta. Intersecții urmărește traseele artistice ale unor artiști, singuri și în echipe de lucru: de unde au plecat, unde au ajuns, ce urmează, precum și care sunt lucrurile care îi leagă la lucru și în viață.
Programul va fi însoțit de atelierul de dezbateri Framework, coordonat de regizorul Raul Coldea, în cadrul căruia se vor viziona atât evenimentele din program, cât și alte două spectacole: Istorie subiectivă a fragilității, dramaturgia Ana Cucu-Popescu, regia Olivia Grecea, și La Plasticatta, dramaturgia Petro Ionescu, concept Adonis Tanța. Evenimentele vor fi discutate de participanții la atelier împreună cu membrii echipelor artistice. Înscrierile la Framework se fac până în 2 martie, prin completarea următorului formular: https://bit.ly/3raO2F0.
Toate evenimentele din cadrul Focusului pe teatru documentar sunt gratuite. Dacă doriți să susțineți munca echipei artistice și a colectivului administrativ Reactor, puteți opta pentru cumpărarea unui bilet, devenind Susținător sau Supersusținător Reactor. Atât biletele gratuite, cât și cele de susținere, se achiziționează online de pe site-ul Eventbook: http://bit.ly/biletereactor.
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.