A treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Mișcare FLOW va avea loc în 13-17 noiembrie 2019, la Sfântu Gheorghe.
FLOW3 oferă publicului spectacole reprezentative din sfera dansului contemporan, tema principală a festivalului fiind fizicalitatea pură și minimalismul. În cele cinci zile ale evenimentului se vor prezenta producții care oferă o perspectivă diversă asupra tendințelor actuale ale teatrului dans și mișcare din Europa. Spectatorii vor putea urmări patru producții invitate, cea mai recentă producție a trupei Studio M și discuții cu artiștii invitați.
Festivalul va avea un program permanent – o expoziție/perfomance de Josef Nadj, „Mnémosyne”, care poate fi vizionată de mai multe ori. Va ajunge pentru prima dată în România trupa franceză Emanuel Gat Dance cu „SACRE | WORKS”. De asemenea, publicul va putea vedea producția „Volitant” a Góbi Dance Company și „Special Society ”de Central Europe Dance Theater, realizată de artistul slovac Anton Lachky.
Festivalul se va deschide cu noua producție a Studioului M, „Variations: Nr.1”, pe 13 noiembrie, la ora 19:00, în Studioul de Dans Háromszék. Coregrafia este semnată de Ermira Goro, fosta membră a trupei britanice DV8 Physical Theatre. Artista este deja cunoscută în rândul publicului din Sfântu Gheorghe din 2017, din cadrul Festivalului FLOW2, din spectacolul „Dandelion” (Onassis Cultural Centre Athens). Ermira Goro revine la Sfântu Gheorghe în calitate de coregraf cu „Variations: Nr.1”, care cercetează cunoașterea autentică, simbioza dintre dans și teatru fizic. Spectacolul explorează semiotica gestului de a da sens, formele impresiilor noastre despre lume, observațiile despre alții și starea de „a fi în prezent”. Premiera spectacolului va avea loc pe 30 octombrie 2019 de la ora 19:00, în Studioul de Dans Háromszék.
Pe 14, 15 și 16 noiembrie Josef Nadj prezintă producția „Mnémosyne”, care va fi jucată de 7 ori în perioada menționată. Pe lângă creațiile sale teatrale și coregrafice, artistul are o prezență intensă și în domeniul artelor plastice și al fotografiei. La treizeci de ani de la premiera primei sale spectacole, Josef Nadj creează acum o piesă globală – o cutie neagră, înconjurată de o expoziție fotografică în care se află la „distanță apropiată” de publicul său, ca actor, dansator și interpret. Omagiu personal adus lui Aby Warburg, istoric de artă, și proiectului său neterminat „Atlas”, „Mnémosyne” este o instalație artistică completă, performance și expoziție în același timp. Producția se va juca în Sala Kamara al Teatrului Tamási Áron.
Trupa Góbi Dance Company ajunge la FLOW3 cu proiectul solo „Volitant” pe 15 noiembrie. Spectacolul se află în lumea tranzițiilor și a metamorfozelor, intenționează să aducă spectatorii în starea intermediară între „deja nu aici” și „încă nu acolo”. „Volitant” a fost inclus pe lista Aerowaves Twenty18 și a câștigat numeroase premii internaționale. Rita Góbi este o artistă inedită pe scena dansului independent din Ungaria, coregrafiile sale caracterizându-se prin minimalism și precizie minuțioasă.
Pe 16 noiembrie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul „Special Society” de Central Europe Dance Theatre, realizat de Anton Lachky, dansator al Companiei Akram Khan și fondatorul Companiei Anton Lachky. Artistul slovac prolific a creat aproape cincisprezece producții în ultimii zece ani, atât în Europa cât și în Statele Unite.
În spectacolul „Special Society”, spectatorii vor vedea imagini suprarealiste ale unei companii speciale, în timp ce vor intra pe tărâmul visului și al imaginației. Anton Lachky traversează limitele noastre, ne deschide simțurile și ne cheamă într-o călătorie inedită. Producția se joacă în Studioul de Dans Háromszék.
Pentru încheierea festivalului, organizatorii pregătesc o producție specială, o premieră absolută în România: trupa franceză Emanuel Gat Dance pe scena Teatrului Tamási Áron, de la ora 19:00.
Fondatorul companiei este israelianul Emanuel Gat, un coregraf care, cu multe premii internaționale și recunoaștere profesională în buzunar, este unul dintre cei mai captivanți artiști de dans din lume. „SACRE | WORKS” este format din patru coregrafii separate. „SACRE” deconstruiește mecanica dansului salsa cubanez și reasamblează în context actual. „WORKS” sărbătorește unicitatea, virtuozitatea, îndrăzneala și umanitatea a cinci interpreți: cinci dansatori, trei coregrafii scurte în medii muzicale diferite încearcă să descompună ierarhiile vremurilor noastre. Spectacolul va avea loc în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron.
Informații și detalii despre program sunt disponibile pe site-ul Studio M (www.m-studio.ro) respectiv pe pagina facebook (facebook / M STUDIO) și instagram (instagram / mstudiotheatre).