Teatrul de Balet Sibiu organizează un eveniment special în zilele de 23 și 24 noiembrie la Centrul Cultural „Ion Besoiu” și la Sala Thalia.
În data de 23 noiembrie, la ora 19:30, la Sala Thalia va avea loc Gala de balet – Seara tinerilor coregrafi români, un proiect de anvergură dedicat susținerii celor mai tineri coregrafi din România, cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani, și a promovării creațiilor originale ale acestora. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația „A&A Associated Artist, UNATC., Centrul de Cultură „G. Apostu” din Bacău, Direcția Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, proiect finanțat de Administrația Fondului Național Cultural (AFCN).
În 24 noiembrie, la ora 15:00, în sala mică a Centrului Cultural „Ion Besoiu” va avea loc, pentru prima dată de la înființarea Teatrului de Balet Sibiu, o sesiune de Q&A (dialog deschis) cu dansatorii companiei de dans sibiene, ocazie cu care, toți cei care vor să interacționeze cu aceștia le pot adresa întrebări.
Întâlnirea dintre corpul de balet și public va fi urmată de la ora 15:30 de proiecția filmului documentar „Moșteniri Coregrafice:Începuturi”, dedicată explorării evoluției artei coregrafice romȃnești de la începuturile ei. Documentarul realizat de DS Projects Lab urmărește evoluţia dansului scenic, încă de la debutul acestei forme artistice la noi, în anii 1900, apoi în perioada celor două războaie mondiale, cu accente savuroase despre romantica și tumultoasa perioadă interbelică, dar și în momentul instaurării comunismului.
În seara zilei de 24 noiembrie, cu începere de la ora 19:00, la Sala Thalia va avea loc Gala Uniunii Artei Coregrafice din România, un eveniment dedicat excelenței în arta dansului, cu această ocazie urmând a fi premiați cei mai merituoși dansatori, coregrafi și manageri din acest domeniu. Alături de momentul decernării diplomelor, publicul poate urmări câteva coregrafii de excepție susținute de atât dansatori consacrați, cu experienţă pe marile scene ale lumii, precum și de tineri artiști în curs de afirmare.
„În România există prea puține structuri care să ofere coregrafilor tineri permanente căi de dezvoltare profesională, ajutor logistic și financiar. Din cauza acestor lipsuri, mulți tineri de valoare nu ajung să-și prezinte creațiile în fața unui public, simțindu-se deseori izolați. Puținele programe de dans, lipsa unor inițiative de ajutorare profesională reală a coregrafilor tineri ne-au condus la speranța că, printr-un astfel de proiect, am putea ajuta la descoperirea unor formule de integrare a tinerilor coregrafi și dansatori de talent în mediul artistic autohton, de finanțare a acestora, la găsirea unor modalități reale de comunicare între tinerii creatori. Vă prezentăm creațiile lor în cadrul acestor seri coregrafice”, e declarat Andreea Tănăsescu, realizatorul proiectului, director al asociației „A&A Associated Artist”, profesor UNATC.