În fiecare toamnă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în colaborare cu Teatrul Nottara, organizează Festivalul Multiart pentru deţinuţi, eveniment ce reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, în încercarea de a permite publicului larg să ia contact nemijlocit, cu o realitate mai greu accesibilă.
Unităţile penitenciare interesate dezvoltă colaborări cu regizori, actori sau alţi reprezentanţi din lumea artistică şi pregătesc spectacole pe care le prezintă pe plan local. Cele mai bune reprezentaţii artistice sunt prezentate pe scena Teatrului Nottara, pe parcursul a două zile de spectacol. Ediția de anul acesta are loc în 20-21 noiembrie, începând cu ora 17.30. La ea participă 48 de deținuți și 4 unităţi penitenciare: Bistrița, București-Jilava, Bucureşti-Rahova și Codlea.
Inițiat în anul 2009, festivalul împlinește anul acesta 11 ediții, devenind una dintre manifestările de tradiție ale sistemul penitenciar, care încearcă să ofere posibilitatea celor aflaţi în penitenţă să exprime, prin intermediul actului artistic, cele mai sincere şi intime trăiri, anunță organizatorii.
Începând cu anul 2015, Festivalul Multiart pentru deţinuţi „Dana Cenușă– Descătuşare prin cultură” este inclus ca secţiune distinctă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard. De asemenea, un juriu de specialitate alcătuit din reprezentanţi ai lumii culturale şi ai sistemului penitenciar apreciază evoluţiile actorilor şi calitatea spectacolelor, prin acordarea a două premii: cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie.
Ca recunoaștere a inițiativei și implicării în dezvoltarea evenimentului, începând cu anul 2016, Festivalul Multiart pentru deţinuţi „Dana Cenuşă–Descătuşare prin cultură” poartă, în mod simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea acestei manifestări.
De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 69 de spectacole, la care au participat 681 de deţinuţi.
La ediţia de anul trecut, s-au înscris 7 unităţi penitenciare, dintre care au fost selecţionate și prezentate publicului spectacolele penitenciarelor Bacău, Bistrița, București-Jilava, București-Rahova, Codlea și Craiova. Juriul de specialitate a apreciat calitatea reprezentațiilor penitenciarelor București-Jilava și București-Rahova, care au primit premiul pentru cel mai bun spectacol (Lumea lui Cehov, regia Iulian Gliță), respectiv pentru cea mai bună regie (Umbre rătăcite, regia Magdalena Frâncu). În premieră, pentru spectacolul Penitenciarului Bistrița (Curbă cu prioritate, regia Camelia Toma) a fost acordat premiul special al juriului.
Ținând cont de prestațiile „actorilor” din anii anteriori, începând cu anul 2018, se acordă premiul pentru cel mai bun actor/actriță în rol principal și premiul pentru cel mai bun actor/actriță în rol secundar.
De asemenea, începând cu anul 2015, Administrația Națională a Penitenciarelor premiază în cadrul festivalului, ca model de bună practică, colaboratorul care s-a remarcat prin sprijinul oferit persoanelor custodiate și activităților de reintegrare socială.
Pentru prima dată, în afara concursului, va fi prezentat un spectacol de magie susținut de trupa Penitenciarului București-Jilava, pregătită de domnul profesor dr. Andrei Teașcă – Magic Art Therapy.
De asemenea, în foaierul teatrului, va avea loc vernisajul expoziției „Cu aparatul de fotografiat în penitenciare”, realizată în colaborarea cu Asociația „Euro Foto Art” și care prezintă imagini de la activitățile desfășurate în penitenciarele București-Jilava și București-Rahova.