Pe 3 martie 2020, Teatrul Nottara îl aniversează pe cunoscutul actor Alexandru Repan, în cadrul programului „Vedeta de lângă tine”, la Cafeneaua literar-artistică, alături de Ionuț Bogdan Ștefănescu și flautul său fermecat.
În foaierul Sălii „Horia Lovinescu” va putea fi admirată și expoziția de fotografie dedicată lui Alexandru Repan, cu imagini spectaculoase ale sale în cele mai frumoase roluri pe scena Teatrului Nottara.
Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti și mărturisește că hobby-ul său este teatrul, iar meseria sa e viaţa. A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă „Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o numeroase roluri din piese celebre.
După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă. În 1961, a intrat la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.
Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa.
Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes („Rochia albă de dantelă”, „Hanul dintre dealuri”, „Lumini şi umbre”).
Afost distins cu numeroase premii şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.
În stagiunea 2019-2020, îl puteţi vedea pe Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara în spectacolele „Vizitatorul” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Claudiu Goga, „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, „Figaro”, după Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, regizat de Mihai Lungeanu, precum și la Cafeneaua lui Repi.
Ionuț Bogdan Ștefănescu este prim flautist al Orchestrei Filarmonicii G. Enescu, profesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din București, solist al Filarmonicii Banatul din Timișoara, membru al Trio-ului Contraste.