La începutul fiecărei luni, vă propunem în Colțul cu Povești o plimbare prin viața artiștilor de altădată, ale căror istorii de viață au rămas în marea istorie a lumii…
Dolly Parton a vorbit încă de mică limba succesului. N-a știut că este săracă până nu i-a spus cineva, fiindcă la vremea respectivă, pe când era doar un copil, iubirea părinților și a fraților o făcea să se simtă cea mai bogată fată. Dolly s-a născut în schimbul unui sac de fulgi de ovăz, atât a putut tatăl ei să-i ofere medicului, iar acum averea cântăreței depășește jumătate de miliard de dolari. Prima apariție în fața unui public se petrece în biserică, la slujba de duminică, unde Dolly, care învățase de la 8 ani să cânte la chitară, le oferă oamenilor un mic spectacol. Așa cum o face și azi, chiar și la 74 de ani, căci fiecare apariție a ei devine un spectacol în sine, însoțit de un clinchet inconfundabil.
Dolly Parton este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică country și unul dintre cei mai prolifici compozitori de versuri, cu peste 3000 de cântece compuse. Extrem de frumoasă și de șic, Dolly a îmbătrânit împotriva trendurilor și a rămas la părerea că nu ești o divă country dacă nu ai un Cadillac și părul mare. Cadillacul este auriu și nimeni niciodată nu a văzut-o fără o perucă extravagantă, poate doar soțul ei, însă nici pe acesta nu l-a cunoscut nimeni.
La 18 ani, Dolly pleacă din Tennessee în Nashville, capitala muzicii country, ca să-și croiască un drum al ei în industria muzicală. În prima zi în care ajunge acolo, se duce la o spălătorie de haine și-l întâlnește pe Carl Dean, de care se îndrăgostește pe loc, iremediabil, căci și astăzi, după mai bine de 50 de ani de căsnicie, ei încă își citesc povești unul altuia. Mama lui Dolly i-a făcut o rochie albă și un buchet modest, iar cununia religioasă a avut loc într-o biserică micuță, unde alături le-au fost doar mama ei și soția preotului. Deși Dolly este una dintre cele mai cunoscute artiste la momentul actual, relația cu soțul ei și-a păstrat caracterul intim, misterios, așa cum e sănătos să fie. Cea mai mare dovadă de iubire n-au fost aparițiile în public sau pozele editate, ci faptul că au rămas alături unul de celălalt atât de mult, atât de aproape.
Dolly a fost a patra dintre cei doisprezece frați și a trăit într-o căsuță mică din munții Tennessee, alături de părinții ei și mulți unchi și mătuși, o locuință unde nu aveau electricitate sau instalații sanitare. Deși a crescut într-o sărăcie lucie, Dolly își amintește cu drag de vremurile când inventa cântece doar pentru a le putea spune alor ei o poveste, fiindcă nu aveau televizor și ea voia neapărat să le răpească măcar un zâmbet. Peste ani, cântăreața a cumpărat casa de atunci și a renovat-o cu milioane de dolari ca să arate ca și când ar fi refăcut-o cu 50 de dolari, doar să mai poată privi o dată prin ochii copilului fericit care a fost.
Înainte să devină diva country a anilor ‘60, Dolly era fascinată de aspectul celei mai ușoare femei din oraș, care mereu purta haine mulate, se machia strident și avea pantofi roșii, cu toc și și-a dorit să arate ca ea. Micuța blondă s-a remarcat în primul rând prin perucile explodate, machiajul exagerat și costumele de scenă ostentive, toate contrastând cu frumusețea ei angelică, imaculată. De multe ori a fost întrebată dacă nu se simte ridicolă, însă, deși la prima vedere părea o fetiță prostuță, Dolly știa că avea mai multe de oferit, voia să șocheze, să provoace, dar și să câștige cu orice preț atenția. Știa că show business-ul era a money-making joke, iar ei îi plăcea să glumească și, deși le lăsa impresia oamenilor că pot râde cât vor de ea, în realitate Dolly era cea care le întinsese cursa. Dovada e faptul că imaginea ei a rămas ani la rând, generație după generație, întipărită în mintea tuturor, nu numai a fanilor.
Melodia cu care și-a început cariera muzicală și care a cunoscut un real succes a fost Dumb Blonde, cu un mesaj feminist, întâlnit sub diverse forme și expresii în majoritatea cântecelor ei. Astfel, printr-o interpretare impecabilă, seducătoare, Dolly trage un semnal de alarmă în stilul caracteristic, adică plin de umor. Pe cât de delicată și cochetă, pe atât de isteață este Dolly, iar una dintre valențele inteligenței ei este umorul, așa că nu e de mirare că uneori se autoironizează. Când a fost întrebată ce părere are despre mișcarea feministă, blonda a afirmat că atunci când va fi recunoscut dreptul la egalitate între genuri, ea va fi prima care-și va arde sutienul, dar, din cauza sânilor mari, probabil că pompierilor le va lua trei zile să stingă focul. Aceasta este Dolly Parton, mereu pregătită să aducă un zâmbet pe chipul oricui.
În 1967, la un an de la căsătorie, Dolly îl întâlnește pe Porter Wagoner și, pe lângă multele piese pe care le scrie și le înregistrează, care au un succes moderat, blonda country dă lovitura în 1973 cu un hit nemuritor, Jolene, care are în spate o poveste dureroasă, dar pe care Dolly o face, prin carisma ei, să fie chiar simpatică. Jolene este o roșcată splendidă, care lucrează la bancă și despre care bărbatul ei începe să-i vorbească din ce în ce mai mult, însă Dolly știe că nu au atât de mulți bani, încât soțul ei să se ducă atât de des la bancă. În toată această poveste, cântăreața i se adresează doar femeii, apelând la bunătatea și înțelegerea ei, fără ca vreun vers să-l privească pe iubit. Acordul de chitară de la începutul piesei și numele superb, Jolene, repetat de patru ori, sunt ingredientele perfecte ca această piesă să rămână recognosibilă și inconfundabilă.
Deși este un cântec profund, emoționant, Dolly îi dedică următorul ei mare hit nu soțului, ci lui Porter, anume I will always love you, care astăzi este cunoscut mai ales în interpretarea lui Whitney Huston și din vânzarea căruia Dolly primește un procent considerabil. Dolly este extrem de frumoasă, dar și extrem de deșteaptă, gândind tot timpul în cifre, iar dovada e faptul că l-a refuzat cu mult curaj pe marele Elvis atunci când acesta i-a propus să facă un cover, din care să-i revină lui 50% din câștigurile de drepturi de autor.
Urmează apoi 9 to 5, odată ce Dolly acceptă invitația și provocarea lui Jane Fonda de a juca în filmul cu același nume, cu condiția să facă ea muzica. Și acest cântec are în spate o poveste minunată, care nu dovedește atât talentul lui Dolly, cât creativitatea ei. Ea compune melodia care avea să urce în topuri în doar două săptămâni de la lansarea filmului, pe platou, în timpul filmărilor, ajutându-se de… unghiile false, frecându-le unele de altele pentru a susține ritmul ca de chitară. Jane Fonda și Lily Tomlin se îndrăgostesc pe loc de cântec, așa că îl înregistrează imediat.
De aici, micuța blondă country ajunge în vârful topurilor, la fel de fermecătoare, de iubită, iar când gusturile publicului se schimbă, se schimbă și ea, se reinventează, așa că se apropie de muzica bluegrass, înrudită cu country-ul, dar care pune accentul pe instrumente ca banjo și mandolină. Câștigă două noi premii Grammy, pe lângă celelalte multe, unul pentru cel mai bun album bluegrass (The grass is blue) și unul pentru cea mai bună performanță vocală a unei artiste country (Shine). Dolly rămâne în top, fiindcă acolo e obișnuită să stea, doar de la înălțimea aceea poate să compună, să cânte și să dăruiască. Este deţinătoarea a două recorduri Guiness – cântăreaţa de muzică country cu cele mai multe piese în topul Billboard Hot Country Songs şi artista care a petrecut cele mai multe decenii cu un cântec în top 20 al Billboard Hot Country Songs.
Aceasta este Dolly Parton, the old gal old fashion, blondina cu același clinchet drăgălaș, mereu aranjată, cu un umor inteligent și un talent infinit, așa cum a spus Jane Fonda, mai „unică” decât orice om unic.