E anul 1990, un moment istoric al schimbărilor sociale și culturale în România și în lume, pe care unii l-au trăit, iar alții doar au auzit povestindu-se despre el. O întâlnire cu libertatea, despre care nu se știau prea multe sau cum trebuia folosită. Însă un vis măreț începe să capete contur: Ion Lucian înființează un teatru pentru copii și tineret – Teatrul EXCELSIOR. Actor, dramaturg, regizor și director de teatru, Ion Lucian a interpretat peste 70 de roluri și a scris nenumărate piese pentru copii, pe care adora să le monteze. Despre relația sa cu arta teatrală, Marin Moraru spunea, în volumul „Suntem ce sunt amintirile noastre”, că „a fost injectat cu teatru încă de mic. A devenit vedetă peste noapte și a purtat această emblemă toată viața lui. Ion Lucian a mâncat teatru pe pâine și a dăruit și altora din preaplinul său. Nu a trăit decât pentru teatru. […] A fost un ahtiat, un efervescent, un nestăpânit de dragoste de teatru”.
Au trecut 30 de ani și întâmplările continuă. EXCELSIOR n-a locuit întotdeauna pe Academiei 28. În 1999, vechiul edificiu a fost dărâmat pentru a se construi clădirea pe care o știm astăzi. Timp de câteva stagiuni, teatrul și-a desfășurat activitatea într-un spațiu alternativ, revenind aici abia în 2011. Știm cu toții clădirea de sticlă din centrul Bucureștiului, unde miroase mai mereu a cafea proaspăt râșnită atunci când intri. Dincolo de geamurile mari, se ascunde, însă, o altfel de lume, pe care trebuie să o descoperi. Adică multe coridoare care urcă, coboară și deschid multe uși. Până ajungi la scenă, unde mai mereu actorii dau textul sau fac un șnur înainte de spectacol. Ceva pulsează permanent acolo – pe scenă, în culise sau la birouri. E o nevoie acută de a face teatru, de a juca și de a lucra, de întâlnire artistică. E un spirit tânăr care răspândește energie în rândul artiștilor, dar și în rândul publicului.
De la primul spectacol montat de Ion Lucian, în 1990, „Nu treziţi un copil care visează” de Eugène Ionesco, un titlu provocator pentru publicul căruia îi era adresat, repertoriul Teatrului EXCELSIOR a cunoscut numeroase direcții artistice. Odată cu asumarea misiunii de a îndrăgosti adolescenții de teatru, programul și-a diversificat estetica spectacolelor. Regizori cu universuri creatoare puternice au fost invitați să monteze aici: Vlad Cristache, Răzvan Mazilu, Gigi Căciuleanu, Horia Suru, Sânziana Stoican, Tudor Lucanu, Erwin Șimșensohn, Catinca Drăgănescu etc. Folosind limbaje contemporane, acești creatori au propus spectacole inedite, care au început să aibă impact asupra publicului tânăr.
Atunci când urmărim evoluția unui teatru, cercetăm un pic în memorie și ne gândim la spectacolele pe care le-am văzut în ultimii ani și față de care a fost dragoste la prima vedere. La aniversarea celor 30 de stagiuni, amintesc cinci dintre cele mai reușite producții recente ale Teatrului EXCELSIOR:
THE HISTORY BOYS. POVEȘTI CU PARFUM DE LICEU de Alan Bennett, regia Vlad Cristache. Spectacolul anului 2015, varianta teatrală a filmului magistral „Dead Poets Society” în regia lui Peter Weir, avându-l în rolul principal pe Robin Williams. Un spectacol sensibil și poetic, prin care Vlad Cristache recreează imaginea unui timp melancolic, pe care cu toții îl regretăm: anii de liceu. Într-un decor încărcat de rafturi cu volume copertate, un grup de opt liceeni încearcă să înțeleagă cine sunt, ce îi definește și ce își doresc de la viață. Desigur, prezența mult-iubitului profesor de istorie, are un rol definitoriu în parcursul băieților. Tema homosexualității este integrată cu grijă de regizor în povestea tinerilor porniți în aventura auto-cunoașterii, în care aflăm cu toții că școala nu ne învață aproape nimic despre noi înșine.
Distibuția: Mihai Dinvale, Radu Iacoban / Cristian Popa, Daniela Ioniță-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer / Ionuț Vișan, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă
FLUTURII SUNT LIBERI de Leonard Gershe, regia Erwin Șimșensohn. În 2016, am descoperit povestea de dragoste a lui Jill și Don. Un tânăr orb care învață să trăiască fără ajutorul mamei sale și se îndrăgostește de vecina de alături. Erwin Șimșensohn recreează pe scenă împreună cu scenografa Iuliana Gherghescu un spațiu extrem de intim, în care tensiunea dramatică dintre cei doi se conturează treptat și vizibil în fața spectatorilor. Un rol de o complexitate aparte care îi reușește lui Alex Călin, completat de jovialitatea pe care Ioana Anastasia Anton i-o oferă personajului său. Spectacolul este o lecție simplă, dar puternică, de curaj, construită cu un ritm bine stabilit și prin emoția atent dozată a actorilor.
Distribuția: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi
FECIOARELE NOASTRE GRABNIC AJUTĂTOAREde Lee Hall, regia Răzvan Mazilu. Primul musical pus în scenă la EXCELSIOR a fost în 2017. Cu un text montat în premieră națională, în traducerea lui Carmen Stanciu, Răzvan Mazilu prezintă întâmplările a șase tinere care pornesc într-o excursie inițiatică în care descoperă viața reală. Îmbrăcate în uniforme, componente ale unui cor religios, ele se aventurează în tot felul de experiențe revelatoare. Printr-un mix de muzică, dans și teatru, spectacolul scoate la iveală universul latent din interiorul fiecărui adolescent, departe de docilitatea afirmată în fața adulților, ajutându-le pe protagoniste să învețe adevărul despre sex, alcool și lucrurile interzise. O parabolă despre cum faci față realității și a greutăților de care te lovești.
Distribuția: Alina Petrică, Meda Topîrceanu, Ioana Mărcoiu, Aylin Cadîr / Daniela Tocari, Oana Pușcatu, Ana Bianca Popescu
ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI, inspirat dintr-o canava de Flaminio Scala, regia Enrico Bonavera. EXCELSIOR schimbă un pic registrul artistic și în 2018 invită un regizor italian să pregătească un spectacol de Commedia dell’Arte. O încurcătură amoroasă smulsă din aventurile faimosului Arlecchino. Cu o scenografie minimală, spectacolul pune accent pe lucrul actorului cu masca și corpul, tehnica folosită fiind extrem de importantă. Enrico Bonavera a reușit să pună în valoare actorii prin roluri de compoziție, susținute și conduse cu brio, pe fundalul unei povestiri comice a unor îndrăgostiți.
Distribuția: Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Aida Avieriței, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Berechet, Ana Udroiu, Mihai Mitrea, Raluca Botez
FAMILIA ADDAMS,libretul Marshall Brickman, Rick Elice, muzica și versurile Andrew Lippa, un musical în regia lui Răzvan Mazilu. Cel mai jucat spectacol al Teatrului EXCELSIOR al acestei stagiuni, lansat în toamna anului 2019. Un musical excelent gândit și construit, în care toate elementele fuzionează și dau naștere unei experiențe teatrale complete. Aplicând cu rigurozitate rețeta clasică a musicalului și punându-și la bătaie toate resorturile creative, Răzvan Mazilu montează un show de neuitat. Îmbinând traducerea și adaptarea excelentă a textului și a songurilor cu o scenografie de impact și coregrafii uluitoare, dar și cu prestațiile ireproșabile ale actorilor, spectacolul este o performanță.
Distribuția: Lucian Ionescu, Camelia Pintilie / Oana Predescu, Ana Udroiu, Matei Hotăranu, Mihai Mitrea / Radu Mitrea, Aida Avieriței, Mircea-Alexandru Băluță, Maria Alexievici, Doru Bem, Dan Pughineanu, Andreea Hristu, Iulia Samson, Loredana Cosovanu, Alex Popa, Dan Clucinschi, Ovidiu Ușvat
10 lucruri pe care poate (nu) le știai despre Teatrul EXCELSIOR:
#1Spectacolul „Cocoșelul neascultător” de Ion Lucian este cel mai longeviv titlu al Teatrului Excelsior, jucându-se din anul 1991 și până în prezent.
#2Maestrul Ion Lucian a condus teatrul pentru 22 de ani.
#3Teatrul EXCELSIOR este singura instituție publică de spectacol din București care are înscrisă în statut mențiunea pentru copii și tineret.
#4 În anul 2012 Sala Mare a primit numele întemeietorului, Ion Lucian.
#5Părinții de adolescenți sunt invitați să facă parte din juriul de selecție a pieselor finaliste din cadrul concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama. Inițiativa a fost lansată în anul 2018.
#6Trupele de teatru de liceu au un spațiu dedicat pentru a-și prezenta spectacolele și pentru a participa la un laborator de experiment teatral coordonat de profesioniști – RELIEF.
#7Din trupa teatrului fac parte 35 de actori, majoritatea fiind foarte tineri, cu o medie de vârstă de 30 de ani.
#8Spectacolul „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru, a fost realizat prin contribuția unei echipe impresionante de peste 700 de artiști și tehnicieni.
#9Festivalul EXCELSIOR TeenFest se adresează în mod direct adolescenților, printr-o selecție de spectacole pe teme de interes specifice vârstei, implicându-i activ pe liceeni prin ateliere vocaționale și evenimente conexe.
#10Pe timp de #stămacasă, actorii teatrului realizează sesiuni de podcasturi inspirate din culisele vieții de artist, alături de spectatori.