Începând de mâine, 3 aprilie, BIBLIOTECA DE ARTE, proiect al Centrului Cultural LUMINA, le propune cititorilor o carte-eveniment, publicată în premieră în România: „Istoria costumului feminin din Evul Mediu până astăzi” de Georges Vigarello.
Bogat ilustrată, această lucrare, tradusă acum din limba franceză, deschide o nouă direcție inițiată de BIBLIOTECA DE ARTE și realizată de Editura Centrului Cultural LUMINA: ARTES MUNDI. Privind spre „artele lumii”, seria inaugurată de această carte-eveniment le va oferi cititorilor lucrări speciale, care lipsesc de obicei din librăriile și bibliotecile din România.
Adresându-se deopotrivă publicului larg și publicului de specialitate, „Istoria costumului feminin din Evul Mediu până astăzi” de Georges Vigarello, reputat istoric francez, reface o istorie alcătuită din rupturi și revoluții, începând din Evul Mediu și până astăzi, pentru a pune în lumină alegerile și tendințele ce conturează o sensibilitate de natură culturală, o concepție despre lume și o evoluție a moravurilor.
Editată în condiții grafice deosebite, această carte-album recurge la iconografie (pictură, gravură, fotografie) pentru a demonstra că evoluția costumului feminin este intim legată de contextul socio-cultural al fiecărei epoci. Studiul, care cuprinde șase părți, se întoarce mai întâi în veacul al XIII-lea, în vremea primelor corsete, apoi străbate secolul al XVI-lea și se oprește mai mult în secolele XVII-XVIII, când se accentuează geometria liniilor și a siluetelor. Urmărind apoi evoluția din Epoca Luminilor și din perioadele importante care i-au urmat, analiza se apropie de vremea noastră. Secolul XX face elogiul siluetei, iar moda din anii 1930 impune corpul mobil. Contemporaneitatea înseamnă triumful libertății asumate: fusta scurtă și pantalonii sunt principalele repere pornind de la care rochia trece printr-o revoluție.
Georges Vigarello, profesor și conducător de lucrări la École des hautes études en sciences sociales, membru al Institut Universitaire de France și fost președinte al Consiliului Științific al Bibliotecii Naționale a Franței, a publicat numeroase volume de istorie, istoria mentalităților și sociologie. Printre acestea se numără: Histoire des practiques de santé (1999), Histoire de la beauté (2004), Histoire du corps (coautor, 2006), Les Métamorphoses du gras (2010), Histoire de la virilité (coautor, 2011), Le Silhouette, naissance d’un défi (2012), Le Propre et le Sale (2013), Histoire des émotions (coautor, 2016).
Volumul se poate comanda aici: https://luminacultura.ro/comanda-carti/.