Teatrul Evreiesc de Stat va organiza, în perioada 25-31 mai, cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. „THE BEST OF TES FEST” va fi o retrospectivă online a unora dintre cele mai importante momente prezentate pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, pe parcursul ediții ale Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST.
Chiar și în aceste momente extrem de dificile, pentru fiecare dintre noi, TES continuă proiectul său de anvergură – Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, susținut încă de la prima ediție de către Primăria Municipiului București.
„Gândurile și emoțiile transmise, în toată această perioadă, către teatrul nostru, comunicarea intensă cu prietenii și colaboratorii noștri, reprezentanți ai limbii și culturii idiș din întreaga lume, ne-au încurajat să credem în continuare în visul nostru de a realiza, în fiecare an, acest eveniment unic în lume – Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, și de a face din Teatrul Evreiesc de Stat un pol al culturii idiș din întreaga lume”, transmite TES printr-un comunicat de presă.
De asemenea, împreună cu toți prietenii și colaboratorii noștri din Israel, SUA, Polonia, Franța, Austria, Ucraina, Rusia, Republica Moldova vom sărbători, pe 30 Mai, Ziua Limbii și Teatrului Idiș printr-o serie de evenimente speciale, difuzate în mediul on-line.
Fragmente din înregistrările video, realizate pe scena TES, dar și momente artistice în premieră, realizate de actorii trupei TES, vor fi transmise zilnic, pe rețelele de socializare ale teatrului:
* Facebook – https://www.facebook.com/teatrulevreiesc/
* YouTube – https://www.youtube.com/teatrulevreiesc
Teatrul Evreiesc de Stat aniversează, în acest an, 72 de ani de existență și 144 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.
Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST este un simbol al continuității, ce ilustrează dorința Teatrului Evreiesc de Stat de a menține viu spiritul limbii și culturii idiș, de a crea, chiar și de la distanță, o poartă spre cunoaștere, spre diversitate culturală, de a demonstra că, prin solidaritate, prietenie și sinceritate, valorile culturale reale sunt mai prezente și mai importante ca niciodată.