„Fata din casa vagon”, o adaptare după un roman de Ana Maria Sandu, va avea premiera pe 8 și 17 septembrie, de la ora 19.15, când publicul este așteptat în sala cu fotolii roșii din strada Sfântul Ștefan, nr. 21, la spectacolul ce deschide noua stagiune a Teatrului de Artă București. Montarea este semnată de Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna. Din distribuție fac parte Lorena Zăbrăuțanu, Eliza Păuna; scenografia, Maria Nicola, grafica: Romulus Boicu.
Construit într-un ton dulce-amar, spectacolul este o întoarcere în timp, în România anilor ’70 – ’80 și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor.
Romanul Anei-Maria Sandu, la baza căruia stă textul spectacolului, este o hartă interioară a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți și vorbește cu vocea celor născuți forțat, în urma decretului antiavort.
„Ne-am dorit și am creat acest spectacol pentru că perspectiva pierderii unor drepturi esențiale ale femeilor nu mai pare deloc imposibilă, pe fondul amplorii cu care politicile de tip conservator-retrograd se propagă în lume. Dreptul la educație sexuală, dreptul la avort în condiții legale și sigure, dreptul la căsătorie liber consimțită, dreptul la independență financiară – tot ce părea definitiv câștigat este în pericol. Ororile ce păreau a nu se mai repeta vreodată apar din nou la orizont”, au declarat Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna.
O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă. Speră că împreună vor reuși să evadeze din universul dur și constrângător al casei vagon în care neîmplinirile și regretele fac ca trecutul să fie parte din prezent.